"Krokodýlu Dundeemu" Paulu Hoganovi je pětasedmdesát let

Paul Hogan a Linda Kozlowski ve filmu Krokodýl Dundee

Paul Hogan a Linda Kozlowski ve filmu Krokodýl Dundee Zdroj: Profimedia.cz

Herec, scenárista a producent Paul Hogan, který 8. října slaví pětasedmdesátiny, patří k nejznámějším Australanům. K celosvětové slávě dovedla rodáka ze zapadlého městečka na jihovýchodě země jediná role, zálesák přezdívaný Krokodýl Dundee, kterého Hogan mezi roky 1986 a 2001 ztvárnil ve třech filmech. Příhody netradičního akčního hrdiny, ve kterých nechyběl vtip, vynesly miliony dolarů a z někdejšího stavebního dělníka tak udělaly i velmi bohatého muže.

Ovšem v showbyznysu se Paul Hogan uchytil už předtím, než po boku půvabné Lindy Kozlowské bojoval s nástrahami australské buše i ulic nočního New Yorku. Přes deset let vysílala australská televize jeho vlastní humoristický pořad, který se objevil na obrazovkách také v USA nebo Velké Británii. I díky účinkování v reklamách se pak Hogan stal pro velkou část anglosaského světa ztělesněním toho pravého drsného Australana ještě dřív, než přišel do kin jako zálesák Dundee.

Díky němu získal nejen slávu a peníze, ale také novou životní partnerku. Během natáčení se zamiloval do Kozlowské a následoval velmi sledovaný rozchod s první ženou Noelene, s níž má pět dětí (a se kterou se poprvé rozvedl už začátkem 80. let, brzy se ale zase dali dohromady). S Kozlowskou se Hogan oženil v roce 1990. Pár byl považován za jeden z nejpevnějších v showbyznysu, loni ale oznámil rozchod. „Ženy to se mnou vydrží čtvrt století a pak je začnu nudit,“ komentoval konec manželství Hogan.