Goldman Sachs chce prodat poloviční podíl v americkém seriálu Kriminálka

Ze seriálu Kriminálka, ilustrační foto

Ze seriálu Kriminálka, ilustrační foto Zdroj: Profimedia.cz

Investičně bankovní společnost Goldman Sachs hodlá prodat svůj poloviční podíl v jednom z nejsledovanějších amerických televizních seriálů CSI, známého v Česku pod jménem Kriminálka, a to ve všech třech sériích – Las Vegas, Miami a New York. Za svůj podíl by mohla získat až půl miliardy dolarů (odhadem asi 12,5 miliardy korun), uvedl magazín Variety na základě zdrojů z filmového průmyslu.

Samotná banka to ale odmítla komentovat. Druhou polovinu v projektu vlastní televizní společnost CBS, podle Variety se ale neočekává, že bude mezi uchazeči o podíl Goldman Sachs.

Goldman Sachs získala podíl v seriálu před pěti lety, když ve spolupráci s CanWest Global Communications zakoupila koproducenta seriálu, kanadskou firmu Alliance Atlantis. Banka poté získala práva k televizní knihovně firmy, v níž měl seriál CSI daleko největší hodnotu.

Velká sledovanost

Knihovna nyní obsahuje pro tři sesterské seriály více než šest stovek epizod. První sérii CSI odvysílala CBS v roce 2000 a dosud se dočkala 13 řad, přičemž každý dosud odvysílaný díl zhlédlo ve Spojených státech v průměru několik desítek milionů diváků. O dva roky později na obrazovky zamířila sesterská Kriminálka Miami a o další dva roky pak Kriminálka New York.

Všechny tři seriály byly pro majitele práv vysoce ziskové, mimo jiné i kvůli prodejům vysílacích práv do řady zahraničních zemí po celém světě včetně České republiky, kde seriály vysílá Nova ze skupiny CME. Další příjmy majitelům práv plynuly z digitálních licencí pro internetové půjčovny jako například Netflix či Hulu.

Goldman Sachs tak v poslední době snižuje svůj podíl svého portfolia týkající se zábavy. V současné době banka prodává i knihovnu filmového studia Weinstein Co., nad kterou banka převzala kontrolu před dvěma lety jako součást restrukturalizace zadluženého studia.