Mission: Impossible po šesté. Nezničitelný Tom Cruise předvádí další kousky

Mission: Impossible – Fallout

Mission: Impossible – Fallout Zdroj: Cinemart

Mission: Impossible – Fallout
Mission: Impossible – Fallout
Mission: Impossible – Fallout
Mission: Impossible – Fallout
5
Fotogalerie

Propadák jménem Mumie je zapomenut, Tom Cruise se vrací jako nestárnoucí akční hrdina v roli, která mu sedí nejvíc, speciálního agenta speciální tajné jednotky Ethana Hunta a opět zachraňuje svět i svou kariéru. 

Filmová sága inspirovaná šedesátkovým televizním seriále Mission: Impossible dlouho nevypadala tak lukrativně jako dnes. Teprve čtvrtý díl proměnil Brad Bird v zábavnou a vynalézavou akční jízdu, s dodnes památnými scénami rvačky v ruském vězení v rytmu swingu a vzrušujícího lezení po nejvyšší budově světa. A Ethan Hunt, který původně chtěl předat další mise postavě Jeremyho Rennera, jejím úspěchem ožil.

Zatímco Rennerův agent ze série (bohužel) zmizel, Cruise jako Hunt stále vede svůj tým k dalším úspěchům a u toho posiluje svou image „iron mana“, nyní už aspoň občas bolavého a odřeného, abychom mu tu nezničitelnost mohli věřit.

Velkolepá, s péčí a rozmyslem natočená akce je tudíž to, na čem stojí i šestá nemožná mise s podtitulem Fallout, v níž jde jako ve starých bondovkách o osud světa, ukradené plutonium a hrozbu jaderných útoků a také o záchranu starého známého teroristy a odhalení identity nového.

Imaginaci čtyřky nový díl (opět) nepřekonává, pověsti akce s wow efektem se nicméně snaží dostát zručně a bez okatého přehánění. K nejlepším scénám tu patří snaha zachránit kolegu během volného pádu nad Paříží, běh přes londýnské střechy, závěrečné rodeo s helikoptérami a rvačka na pánských záchodcích odehraná zcela bez hudby, jen v doprovodu patřičných zvuků.

Práce se zvukem a hudbou patří k překvapivým kvalitám novinky Christophera McQuarrieho, který jako režisér Cruise poznal už na natáčení pátého dílu M:I Národ grázlů a akce Jack Reacher: Poslední výstřel. Nakloněná kamera se občas snaží připomenout pokřivenost světa hodných agentů a zlých teroristů. V něm se sice zpochybňují loajality, ale nikdy u Huntova týmu.

K věrným pobočníkům hlavního hrdiny patří opět Rebecca Fergusonová v roli nového milostného zájmu, Ving Rhames a Simon Pegg, jenž se tu nejvíc stará o zábavu. Fallout jinak víc než po vtipech baží po napětí a nezvykle dojímavých emocích, které přináší návrat Huntovy bývalé ženy a jeho výčitek s ní spojených. V týmu figuruje také Henry Cavill v roli soupeře o titul alfa samce, jako obvykle výrazný především svou sošností. Ti všichni se vydávají na misi překombinovanou tak akorát, aby ještě dávala smysl a nezacláněla, která trvá jen o něco málo déle, než by měla (nejen proto, že při odpočítávání do výbuchu bomby jako obvykle čas ubíhá najednou pomaleji).

Čtyřka zůstává bezpečně na piedestalu a McQuarrie by pro příště mohl přidat na nadsazenosti celé této záměrně spektakulární akce. I tak Fallout ukazuje, že se ve světě samovzněcujících vzkazů, přístrojů na výrobu masek dokonalých jako u Fantomase a agentů schopných zabít umyvadlem už lépe zorientoval. A ví, co Cruisovi sluší.

Mission: Impossible – Fallout

akční, USA 2018, 147 min.

Režie a scénář: Christopher McQuarrie

Hrají: Tom Cruise, Henry Cavill, Rebecca Fergusonová, Simon Pegg, Ving Rhames, Vanessa Kirbyová, Alec Baldwin, Sean Harris

Hodnocení: 70 %