Kupte si skutečně prapůvodní Batmobil z roku 1963!

Batmobil z roku 1963

Batmobil z roku 1963

Batmobil z roku 1963
Batmobil z roku 1963
2
Fotogalerie
Ano, tohle je opravdu úplně první Batmobil. Respektive první, který dostal oficiální licenci. V letech 1960 až 1963 ho stavěl jistý Forrest Robinson, teprve třiadvacetiletý mladík, který po dokončení používal vůz ke každodenním jízdám.

Původně bylo auto vyvedeno v tehdy módní stříbrné. Na počátku batmanovské horečky však způsobilo takovou senzaci, že bylo pronajato pro reklamní účely a po přelakování na černou a opatření logy Batmana objíždělo Spojené státy. Ke svému majiteli se vrátilo v roce 1966, rok před populárnějším filmovým Batmobilem Barris.

Majitel Forrest Robinson ale potřeboval peníze kvůli rozjíždění podnikání a tak svůj Batmobil prodal za dnes těžko uvěřitelných 200 dolarů. Ani v té době to nebylo extra mnoho peněz, ale kdo mohl tušit, že se z něj stane taková legenda. Auto pak bylo poměrně brzy odstaveno a chátralo více než čtyřicet let.

Až v roce 2008 ho objevil Bobby Smith a vůz prodal obchodníkovi se vzácnými auty z Chicaga. Od něj ho hned koupil automobilový historik George Albright, který dohledal původního konstruktéra a také majitele tehdejších licencí na používání loga a jména Batman.

Ještě se sluší připomenout, že pod laminátovou karoserií je rám Oldsmobilu 88 modelového roku 1956 s motorem Rocket, což byl velmi populární osmiválec o objemu 324 kubických palců (5,3 l). Dával výkon až 250 koní a točivý moment 470 Nm.

Článek vyšel na webu Autorevue.cz