Lékaři z pražského IKEM obdrželi mezinárodní ocenění

Pracoviště kardiocentra v IKEMu

Pracoviště kardiocentra v IKEMu Zdroj: ctk

Lékař Jan Peregrin a jeho tým z pražského Institutu klinické a experimentální medicíny (IKEM) obdrželi ocenění magazínu CVIR (CardioVascular and Interventional Radiology), který je oficiálním časopisem Evropské společnosti kardiovaskulární a intervenční kardiologie. O ocenění informovala mediální zástupkyně IKEM Lucie Prachmanová.

„Peregrinova analýza výsledků angioplastiky (rekonstrukce) podkolenních tepen u pacientů s kritickou ischémií (nedokrvením) dolních končetin byla oceněna jako nejlepší článek publikovaný časopisem v roce 2010,“ uvedla.

„Angioplastika podkolenních tepen je v současné době prudce se rozvíjející metodou a tento článek je svým rozsahem a zejména analýzou faktorů ovlivňujících výsledek poměrně unikátní,“ uvedl Peregrin.

Článek hodnotí záchranu funkcí končetiny u poměrně velké skupiny nemocných a klinicko-anatomické faktory, které tuto záchranu ovlivňují. Peregrin psal a editoval článek téměř tři měsíce, sběr dat ale trval deset let. „Ocenění si velmi vážím, protože odráží moji dlouhodobou práci a samozřejmě i práci spoluautorů. V komunitě intervenčních radiologů je již samotné zveřejnění článku v časopise CVIR velkým úspěchem,“ uvedl.

Nejlepší článek magazínu CVIR vybírá každý rok redakční rada časopisu, která o něm rozhoduje na základě hlasování.