Lesy ČR musí zrušit tendr za desítky milionů. Byl jediný zájemce

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Repro Strategie (Hynek Glos)

Státní podnik Lesy České republiky (LČR) bude muset zrušit tendr na poskytování telekomunikačních služeb v hodnotě zhruba 122 milionů korun. Do soutěže totiž podal nabídku jediný uchazeč. O dalším postupu po zrušení tendru podnik teprve rozhodne.

Do soutěže o tříletou zakázku se firmy mohly přihlásit do pátečních deseti hodin, následovat mělo veřejné otevírání obálek. „Ve stanovené lhůtě pro podání nabídek zadavatel obdržel jednu nabídku. V takovém případě se podaná nabídka neotevírá,“ uvedl mluvčí Lesů ČR Zbyněk Boublík. Jediným hodnoticím kritériem měla být cena.

LČR v předmětné zakázce vybíraly zvlášť služby pro mobilní síť a zvlášť pro stacionární telefony. Zdůvodnily to snahou umožnit účast v soutěži co nejširšímu spektru poskytovatelů telekomunikačních služeb.

LČR nyní vyhodnocují miliardový tendr na lesnické práce a prodej dřeva v letech 2015 až 2019. Podle předběžných výsledků by si mohlo kontrakty na 27 územních jednotkách rozdělit 12 firem. Rozdíl mezi náklady na služby a cenou dříví by mohl Lesům ČR přinést příjem 955 milionů korun za jeden rok plnění zakázky.

Historické zisky Státní podnik LČR obhospodařuje asi 1,3 milionu hektarů lesů, což je zhruba polovina lesů v České republice. Lesy ČR v prvním pololetí meziročně zvýšily hrubý zisk o třetinu na dosud nejvyšších 3,9 miliardy korun z předchozích 2,9 miliardy korun.

Pro celý letošní rok Lesy ČR čekají růst hrubého zisku z loňských 4,95 na zhruba 5,3 miliardy korun.