Letní osvěžení: když se omrzí „sex na pláži“

Royal Oporto Rose

Royal Oporto Rose

K horkým letním dnům neodmyslitelně patří osvěžující koktejly s obsahem alkoholu i bez něj. Připravili jsme proto pro vás několik tipů na přípravu originálních míchaných nápojů.

Pro osvěžení či domácí party

Pokud už vás nebaví ohrané mojito nebo „sex on the beach“, zkuste něco jiného. Zajímavý tip přináší Filip Jantač z Global Wines.

Royal Oporto rosé aneb Růžové porto

6 cl portského, 12 cl toniku, máta, led Servíruje se do velké vinné sklenice na kostky ledu. „Pro větší osvěžení doporučuji smíchat s tonikem a doplnit o lístky čerstvé máty. Díky tomu může víno rozvinout své delikátní aroma a stává se příjemně osvěžujícím nápojem, který je vhodný nejen pro horké letní dny,“ radí Filip Jantač.

Royal Oporto RoseRoyal Oporto Rose

Drink z nealko vína

Kvalitní osvěžující drinky z nealkoholických vín lákají všechny, vyznavače zdravého životního stylu, nastávající maminky, kojící ženy, řidiče nebo ty, kteří nechtějí v letních vedrech pít alkohol. Nealko koktejly umožňují vychutnat si drink a přitom se vyhnout nežádoucímu působení alkoholu.

Tropicano

Co potřebujete: 3 cl pomerančového džusu, 2 cl ananasového sirupu, suché nealkoholické víno Pearl blanc Proklepeme nebo zamícháme pomerančový džus a ananasový sirup. Pak zalijeme suchým nealkoholickým vínem Pearl blanc a můžeme si pochutnat.

TropicanoTropicano

Zdraví s chutí Japonska

Při přípravě všech nápojů z čaje Matcha je nezbytně nutné důkladně rozmíchat samotný čajový prášek. Vzhledem k tomu, že nedochází pouze k jeho louhování, ale přímo ke konzumaci, doporučujeme k přípravě používat šejkr a trochu „hrubé síly“. Tím zajistíte nejkvalitnější smíchání čaje a vody.

Matcha drink

Matcha velice dobře přejímá různorodé příchutě, takže pomocí pár kapek citronu či sirupu je možné vykouzlit nepřeberné množství originálních nápojů. Například pro přípravu osvěžujícího drinku Matcha sirup postačí důkladně smíchat 2 g Matcha, 1 cl bezinkového nebo marakujového sirupu a 2,5 dl studené vody.

Matcha drinkMatcha drink

Tip šéfbaristy

Ledové mocha patří k nejchutnějším letním drinkům. Luboš Martínek, šéfbarista sítě kaváren CrossCafe, radí, jak vytvořit nápoj, u kterého lze jen stěží rozeznat hranici mezi chutí kávy a čokolády.

Ledové mocha

Základem nápoje je kvalitní espresso. Pokud nedisponujete vhodným kávovarem, poslouží i 40 ml silnější kávy připravené z kvalitního instantu. Dále se neobejdete bez dvou lžic čokoládového sirupu – v zahraničí nakoupíte ještě vhodnější čokoládovou omáčku. Pak už stačí jen zhruba 1,5 dl mléka, podle chuti třtinový cukr a důkladně rozmixovat s ledem.

Zkuste přidat navrch dvě lžíce doma ušlehané šlehačky. Čokoládový sirup můžete nahradit kvalitním kakaovým práškem dobře promíchaným s trochou třtinového cukru. Nutností je důkladné mixování. Výsledek pak bude stát za to.

Ledové mochaLedové mocha

Inspirace v válečného Dijonu

Redakce ZENu přidává ještě jeden nápoj. Jeho základem je šumivé víno, chcete-li sekt. Nápoj Kir Royal nese jméno po kanovníkovi Félixovi Kirovi, starostovi francouzského města Dijonu, jednom z hrdinů odporu za 2. světové války.

K přípravě budeme potřebovat 1-2 cl crème de cassis (likér z červeného rybízu, znalci doporučují značku De Kuyper) a ten dolijeme dobře vychlazeným šumivým vínem (15 cl), například Bohemia Sektem Prestige brut. Jednou nebo dvakrát opatrně promícháme barovou lžičkou, aby likér prostoupil vínem.

Kir RoyalKir Royal