Lexus LC 500 dostal motor V8 a od konceptu se skoro neliší

Lexus LC 500

Lexus LC 500

Lexus LC 500
Lexus LC 500
Lexus LC 500
3
Fotogalerie
Takhle odvážný Lexus jsme neviděli od dob supersportu LFA. Nové kupé LC 500 se od konceptu prakticky neliší.

Všechny ty divoké tvary, které jsme mohli vídat na konceptech Lexus LF-LC už od roku 2012, se prakticky nezměnily a Lexus je skutečně poslal do sériové výroby. Jako by automobilka neměla čas, vzala výstavní koncept pro autosalon a jen na něj nalepila značky a povinnou výbavu.

Lexus LC 500 není nic jiného než luxusní kupé, které si to rozdá s BMW řady 6 nebo třeba Mercedesem S Coupé. Rozvor kupé je 2870 mm, což je o 15 mm více než u BMW řady 6, ale o 75 mm méně než v případě S Coupé. LC 500 jezdí sériově na 20“ kolech, ale můžete si objednat i 21“ ráfky. Lexus místo aspoň dojezdové rezervy nasadil runflaty.

Popisovat design asi moc smyslu nemá, protože bude vzbuzovat spoustu kontroverzí a emocí. Projděte si přiloženou fotogalerii a udělejte si názor sami. Nás zajímá hlavně technika a Lexus LC 500 vyjíždí na nové globální platformě Lexusu označené jako GA-L. Ta poslouží pro všechny budoucí modely s motorem vpředu podélně a pohonem zadních kol.

Lexus se soustředil na snížení hmotnosti a její vyvážení mezi nápravy. Střecha je na přání karbonová, vnitřní konstrukce hliníkových dveří je také z uhlíkových vláken, stejně tak víko kufru. Prakticky celá nosná konstrukce auta je pak z vysokopevnostní oceli. Lexus tvrdí, že LC 500 je pevnější v krutu než supersport LFA.

Pod kapotou je prozatím jen jeden motor. Jedná se o atmosférický osmiválec o objemu 5,0 l. Má výkon 343 kW (467 koní) a točivý moment 529 Nm. Svou sílu posílá na zadní kola přes úplně novou desetistupňovou automatickou převodovku. Podle Lexusu je nový automat menší než běžné osmistupňové převodovky a řadí stejně rychle jako dvouspojky.

Dynamické parametry ještě neznáme, ale Lexus věří, že se akcelerace na 100 km/h odehraje za méně než 4,5 sekundy. Pokud jde o výbavu, Lexus LC 500 dostal všechny známé bezpečnostní asistenty včetně adaptivního tempomatu s funkcí stop&go, systému nouzového brzdění, hlídání opuštění jízdního pruhu a podobně. O ceně ještě nevíme nic, ani o zahájení prodeje.

Článek vyšel na webu Autorevue.cz