Londýnský festival otevře oscarový favorit

Drama Imitation Game

Drama Imitation Game Zdroj: Foto Forum Film Czech

Na významné přehlídce se představí také dvojice českých filmů Cesta ven a Fair Play.

Jeden z horkých oscarových favoritů, drama Imitation Game, dnes večer slavnostně otevře 58. ročník Londýnského filmového festivalu, který v ostrovní metropoli pořádá Britský filmový institut. Na akci zasazené na začátek takzvané oscarové sezony se představí i další kandidáti na zlaté sošky, Divočina, Foxcatcher a Nejlepší bubeník světa. Své novinky předvedou François Ozon, Jason Reitman či Christian Petzold a na červeném koberci se projdou hvězdy jako Benedict Cumberbatch, Keira Knightleyová, Reese Witherspoonová, Steve Carrell, James McAvoy nebo Brad Pitt, jehož novinka Železná srdce festival 19. října zakončí.

Londýnská akce, která vznikla z popudu kritiků jako přehlídka toho nejlepšího z ostatních velkých festivalů, má na programu 248 celovečerních a 148 krátkých filmů. Dva z nich jsou české, Cesta ven a Fair Play. Dvanáct snímků se uchází o cenu v hlavní soutěžní sekci, mezi nimi i Leviathan Andreje Zvjaginceva oceněný už v Cannes.

Do soutěže debutů je zařazeno dalších dvanáct titulů včetně dramat 71 a Kmen, které vzbudily velkou pozornost na Berlinale, v Cannes i na festivalu v Karlových Varech. O cenu bojuje i tucet dokumentů včetně novinky Ulricha Seidla Ve sklepě „zkoumající zálibu Rakušanů v suterénech“. Poslední ocenění se tradičně uděluje vycházejícímu britskému talentu. Zbylé filmy jsou rozdělené podle témat do sekcí nazvaných Láska, Debata (v níž je Cesta ven), Výzva, Smích, Napětí, Kult, Cesta (kde najdeme Fair Play), Sonic, Rodina a Experiment.