Lucie má před prvním pražským koncertem za sebou úspěšné turné

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Profimedia.cz

Poprocková skupina Lucie, která se po deseti letech vrátila na koncertní pódia, má za sebou zatím úspěšnou část turné. Kapela, která 10. června zahraje na prvním ze tří koncertů v pražské O2 areně, zahájila turné 26. května v košické Steel Areně. Vystoupení pokračující ve velkých halách v Bratislavě, Ostravě a v Brně provázel velký zájem diváků i vstřícné kritiky v tisku.

První, druhý i třetí koncert v Praze konané 10., 11. a 12. června jsou již téměř vyprodány. Většina vstupenek na první vystoupení zmizela během několika hodin. „Ještě žádný zahraniční ani český interpret neměl v O2 areně tři koncerty za sebou. Smekám klobouk před Lucií, je to něco mimořádného,“ uvedl Robert Schaffer, ředitel společnosti Bestsport Arena, která je pořadatelem pražského koncertu.

Lucie hraje v původním složení, doplněná o smyčcový kvartet a syna Davida Kollera Adama coby druhého bubeníka. Na některých koncertech se skupinou jako host vystupuje zpěvačka Lenka Dusilová, přestože nedávno porodila syna. Program nabízí nejznámější hity kapely, včetně písní Daniela, Pohyby, Medvídek, Zkamenělý dítě, Vona říká jó, nebo Lucie a Dotknu se ohně.

O koncerty Lucie je mezi fanoušky obrovský zájem, doposud se podle pořadatelů prodalo na 100.000 lístků. V Košicích dvouhodinový koncert provázený velkolepou světelnou a vizuální show vidělo zhruba 6500 diváků. Turné kapely po koncertu v Košicích pokračovalo v Bratislavě, kde vyprodaný stadion zaplnilo 10.000 fanoušků, ceny lístků byly od 35 eur výše. Poté byly na programu dva koncerty v Ostravě a dva v Brně. V Praze v O2 Aréně vystoupí 10. až 12. června celkem třikrát. Turné pak zakončí 26. června v Plzni. Další koncert Lucie absolvuje během festivalu Rock for People v Hradci Králové začátkem července. O dalších plánech zatím členové kapely nemluví ani neplánují natáčení žádných nových písní.

Jedenáct zastávek šňůry je v tuzemském showbyznysu unikátním projektem, co se týká financí. Náklady na přípravu turné činí podle organizátorů přibližně 80 milionů korun. Jenom hydraulické rameno, které vynese Davida Kollera do vzduchu, aby pak při písni Krev a rock’n’roll bubnoval nad publikem, stálo přes deset milionů korun. Scénu, kulisy, pódium a techniku převáží osm kamionů. Vstupenky stojí průměrně kolem 800 korun.

Skupina Lucie vstoupila na hudební scénu první singlovou nahrávkou v roce 1988. V následujících šestnácti letech vydala sedm studiových alb, dvě koncertní dvojalba a výběr hitů. První sólovou deskou byla Lucie z roku 1990, poslední pak Dobrá kočzka, která nemlsá, z roku 2002. Kapela vyhlásila v říjnu 2004 tvůrčí pauzu. Oficiálně potvrdila svůj návrat na hudební scénu předloni v prosinci. Hudební publicisté předtím spekulovali o brzkém návratu skupiny delší dobu. Loni 31. října se v Hudebním divadle Karlín v Praze uskutečnila premiéra muzikálu s názvem Lucie, větší než malé množství lásky. Součástí představení jsou známé písně jedné z nejúspěšnějších českých kapel posledních desetiletí, tvůrci však zdůrazňují, že se nejedná o její historii.