Madonna poprvé vystoupí v Česku pod širým nebem

Účastníci Madonnina koncertu dnes vpodvečer zaplaví Jižní Město. O bezpečí a pořádek se postará více než tisíc lidí.

Majitelé vstupenek na obyčejné stání vystupují ve stanici Opatov. Vlastníci dražších vstupenek mají k areálu přístup ze stanice Chodov. Toto hlášení slyší cestující v metru již od pondělí. Pořadatelé údajně nepovolí žádné výjimky a lidé, kteří si vstup spletou, musí celý areál chodovského přírodního amfiteátru obejít. „Vyznačíme speciální koridor pro obcházení,“ říká šéf pořadatelské agentury Live Nation Robert Porkert.

Obyvatelé sídliště mají parkování jisté

Lidé se do areálu dostanou od stanic metra pěšky po silnici. V okolí koncertu je k dispozici asi 900 parkovacích míst. Ta ale podle pořadatelů budou rychle obsazená a na sídlišti fanoušci nezaparkují. Do některých ulic Jižního Města a Starého Chodova mohou až do dnešní půlnoci vjet autem pouze lidé, kteří tam bydlí, případně pracují.

„Víme, že tím omezujeme obyvatele, ale na druhou stranu budou mít jistotu, že zaparkují,“ hájí starosta Prahy 11 Dalibor Mlejnský nařízení, podle něhož budou lidé do uzavřených ulic vjíždět pouze na občanský průkaz.

Některým tamním obyvatelům se to nelíbí. „Omezí nás na svobodě,“ říká rozčileně Jiří Štyler, který proti koncertu zorganizoval petici. Další lidé z okolí se obávají hluku a dopravních komplikací. „Pokud se podaří hluk i nepořádek ohlídat, tak ať si tu Madonna klidně vystoupí,“ říká Eliška Kornetová z Jižního Města.

O bezpečnost se stará asi tisícovka lidí

Vzhledem k tomu, že se koncert koná v blízkosti osmdesátitisícového sídliště, na bezpečí bude dohlížet téměř tisíc lidí. Zhruba 700 osob tvoří ochranka a 250 pořadatelé.

Na místě bude už od ranních hodin hlídkovat 150 městských a devadesát státních policistů. Kromě toho tam bude osmdesát zdravotníků.

„Na bezpečí budeme dohlížet už před začátkem Madonnina vystoupení,“ podotýká předseda Sdružení dopravních zdravotnických služeb Praha Ilja Chocholouš.

Účastníci se údajně nemusejí obávat ani případného požáru. „V případě potřeby dostaneme lidi z areálu do dvanácti minut,“ tvrdí Jiří Krása z pražského hasičského sboru.

Metro zkrátí intervaly na všech trasách

Po koncertě nemá podle dopravního podniku nastat problém s odvozem návštěvníků. Intervaly na trase metra C zkrátí na dvě a půl až dvě minuty. V návaznosti na tuto úpravu pojedou na trasách A i B vlaky metra po pěti minutách. „Pokud se vlak naplní již na Opatově, Chodovem pouze projede. Další souprava pak naopak projede Opatovem a nabere až cestující na Chodově,“ říká vedoucí oddělení řízení provozu metra Jan Cibulka.

Odvoz účastníků koncertu má trvat přibližně hodinu. V případě potřeby bude metro jezdit o deset až patnáct minut déle.

Další koncerty zatím na Chodově neplánují

Koncert na Chodově je pouze jednorázová akce. O tom, zda se tam budou velká vystoupení konat pravidelně, rozhodnou radní na základě zkušeností z Madonnina koncertu. „Zatím jsou to jen spekulace,“ shodují se zástupci radnice Prahy 11 i pořadatelské agentury Live Nation.