Město provoní černínské koláčky

Významnější akce než letošní čtyři Dny evropského kulturního dědictví se dosud v Kosmonosech nekonala.

V srpnu uplynulo tři sta let od smrti Heřmana Jakuba Černína. Připomínka života tohoto šlechtice bude hlavním bodem oslav. Černín vybudoval v Kosmonosech Loretu, renesanční zámek přestavěl na barokní a založil piaristické gymnázium.
„Oslavy výročí jsme záměrně zakomponovali do Dnů evropského dědictví, abychom jim dali více evropský význam. Černín byl šlechtic, který působil na celém kontinentu a byl velmi významný,“ uvedla jedna z organizátorek akce Milada Remešová.

Stohlavý průvod

Ještě před zahájením oslav se proto ve čtvrtek 9. září do Kosmonos sjedou historici a další vědci na odbornou konferenci. Pak už ale bude program patřit laikům včetně dětí.
Hlavní dění vypukne v sobotu odpoledne. Po slavnostní mši v chrámu Povýšení svatého Kříže, kam si přál Černín pohřbít své srdce, zatímco jeho tělo leží v rodinné hrobce v chrámu svatého Víta v Praze, vyjede k Loretě kočár s koňmi. V něm bude jeden z účinkujících v kostýmu představovat právě hraběte.
Za kočárem půjde průvod od Lorety k náměstí a okolo zámku bude pokračovat podél statku do parku. Čítat bude okolo stovky účinkujících, jimž organizátoři ušili nebo půjčili dobové kostýmy.
V zámeckém parku pak bude až do večera pokračovat program, na který poprvé naváží noční prohlídky zámku. Návštěvníky při nich opět doprovodí panstvo a dvořané.
V neděli si lidé prohlédnou Loretu s výkladem hraběte Černína a jeho architekta Alliprandiho.

Stylové občerstvení

„Dění svým významem přesahuje všechny akce, které se doposud v Kosmonosech konaly. Proto doufáme, že přijde několik set diváků,“ řekla Remešová.
Pro návštěvníky bude v sobotu nachystané i stylové občerstvení.
„K dostání bude grilované maso, klobásy, pivo, ale také sladkosti, jablka či speciální černínské koláčky,“ dodala Remešová s tím, že si každý přijde na své.
Program je pro všechny příchozí zdarma, jen při sobotním průvodu se zastaveními budou lidé odevzdávat symbolický příspěvek. Na oplátku za něj dostanou Černínův portrét s mašličkami.