Micron ukázal extrémně rychlou a úspornou operační paměť

Micron

Micron

Společnost Micron představila novou technologii HMC (Hybrid Memory Cube), která je založena na paměťových čipech, přičemž jednotlivé logické vrstvy se nachází nad sebou a jsou tak spojeny přímo v jednom kusu křemíku.

Díky tomu dosahuje propustnost takového čipu až dvacetinásobku oproti současným operačním pamětím. Micron uvádí, že prototypy disponují propustností 128 GB/s (DDR3 paměti s frekvencí 1 600 MHz mají 12,8 GB/s). Rychlostí to ale nekončí, spotřeba i velikost je oproti DDR3 desetinová.

Zatím není jasné, kdy se tato technologie objeví na trhu, mohlo by to ale zcela změnit stavbu počítačů. Nejdůležitějším aspektem je co nejrychlejší (nejkratší) spojení mezi výpočetní částí a pamětí. Tato technologie by mohla v budoucnu umožnit rychlou operační paměť i s dostatečnou kapacitou na jednom kusu křemíku (grafenu či jiného materiálu v budoucnu). Zkrátka hybridní čip, který obsahuje logické obvody pro jednoduché i paralelní zpracování dat, včetně paměti pro ukládání dat.

Nová operační paměť Micron s technologií HMC (Hybrid Memory Cube)Nová operační paměť Micron s technologií HMC (Hybrid Memory Cube) Nová operační paměť Micron s technologií HMC (Hybrid Memory Cube)

Taková představa není nereálná, technologie k této univerzálnosti pomalu spějí. A jak je vidět na našem mozku, lze výpočetní i paměťový systém založit na jednom základu.