Mitsubishi Motors zastaví výrobu v Evropě

Mitsubishi Motors

Mitsubishi Motors Zdroj: profimedia.cz

Japonský výrobce automobilů Mitsubishi Motors chce do roku 2013 zastavit veškerou výrobu v Evropě. Oznámila to dnes agentura AFP s odvoláním na japonské sdělovací prostředky. Mluvčí společnosti se odmítl k této informaci vyjádřit.

Společnost chce prodat továrnu v nizozemském Bornu, která zaměstnává 1500 lidí a je řízená filiálkou Nedcar, uvedly japonská agentura Džidži a ekonomický deník Nikkei, aniž prozradily své zdroje.

Nedcar zajišťuje montáž městského vozidla Colt a terénního Outlanderu. Výroba ale nedosahuje stanovené kapacity 200 tisíc vozidel ročně, což přináší ztrátu evropské pobočce Mitsubishi Motors.

Firma hodlá vstoupit do jednání s odbory a nizozemskou vládou s cílem továrnu prodat. Pokud se podle AFP tato informace potvrdí, pak se Mitsubishi Motors stane prvním z velkých japonských výrobců, který zastaví veškerou produkci na starém kontinentu.

V prvních třech čtvrtinách rozpočtového roku (duben 2011-březen 2012) prodej Mitsubishi v Evropě stagnoval. Na automobilovém trhu se odrážejí ekonomické potíže kontinentu, zatímco v jiných částech světa, zejména v jihovýchodní Asii, prodej naopak vzrostl.

Společnost hodlá zvětšit výrobu v Thajsku a několika dalších zemích.