Muž se chystá přejít Irské moře ve velkém kole pro křečka

Chris Todd během testování svého kola na přehradě. (Foto: Profimedia)

Chris Todd během testování svého kola na přehradě. (Foto: Profimedia) Zdroj: Profimedia

Pětatřicetiletý dobrodruh, inženýr a atlet Chris Todd se rozhodl, že přejde po vodní hladině přes sto kilometrů v kovovém kole, které vzhledem připomíná oblíbenou hračku pro křečky.

Muž se pokusí dostat se po moři z anglického Holyheadu do irského Dublinu. Zamýšlená trasa měří zhruba 66 mil (106 km). Jeho původní plán, přejít tímto způsobem Lamančský průliv, totiž ztroskotal na byrokratických průtazích i vyšších nákladech takové mise.

Sám odhaduje, že mu pochod v kole potrvá 40 až 48 hodin bez odpočinku. Za pouhé dva dny tak během svého vytrvalostního výkonu spálí energii kolem 30 tisíc kalorií a vypije přes 30 litrů vody. Energii mu doplní jídlo, které bude obsahovat tolik energie, jako zhruba 130 čokoládových tyčinek.

Muž doufá, že by jeho šílený kousek mohl přilákat sponzory a on by tak mohl vybrat zhruba 20 tisíc liber (zhruba 625 tisíc korun) pro dvě charitativní organizace.

„Přechod Irského moře je na hranici toho, co považuji za reálné,“ říká Chris a se smíchem dodává, že sestrojení kola mu zabralo 11 měsíců. „Kdybych se s tím zabýval déle, už bych asi byl rozvedený.“ Svůj výtvor nazývá odvážlivec „Tredalo“ a tvrdí, že kolo s plováky odolá vlnám až do výše jednoho metru. Více informací naleznete na jeho webu http://www.irishseacrossing.co.uk/.