Na rockery čeká kovový Zajíc

Letos poprvé převezmou hudebníci v Ostravě novou cenu. Zajíce.

Nejméně sedmatřicet kapel z celého Moravskoslezského kraje budou moci fanoušci rockové hudby vidět a slyšet na dvoudenním rockovém festivalu Ostrava Music City 2010. Koná se v pátek 2. a v sobotu 3. července. Organizátoři festivalu chtějí letos založit novou tradici. Nejlepším hudebníkům udělí cenu Zajíc 2010. „Proč Zajíc? Inspirací se nám stali zajíci z Černé louky. Každý večer jsme je tam pozorovali. Vytlačili je z louky na Karolině, kde vykopali tu nesmyslnou jámu,“ směje se Thomas de Balder, který s manželkou MankMarií de Balder za festivalem stojí. „Jde o naše umělecká jména, pod kterými běžně vystupujeme,“ upozorňuje MankMaria. I když jde již o třetí ročník festivalu, letos přibývají důležité novinky. Festival začínal v místních klubech, letos poprvé se koná pod širým nebem. A to na Slezskoostravském hradě, kde budou hned dvě pódia. Jako třetí, noční scéna, pak bude sloužit klub Marley na Černé louce.
O cenu se bude soutěžit ve čtrnácti kategoriích jako zpěvák nebo album roku. O cenách hlasují posluchači na serveru www.ostrava-music-city.cz, rozhoduje o nich ale také i porota. Zájem místních kapel účinkovat na festivalu byl obrovský. Přišlo na 270 přihlášek. Názvy vystupujících nejsou příliš známé, a to chtějí pořadatelé pomocí festivalu změnit. „Objevili jsme například v Krnově skupinu Naoko. Hrají už dvacet let, ale neví se o nich nic. Jsou za ty roky tak sehraní, že bych vůbec nepoznal, že pocházejí ze střední Evropy. Vyrazili mi dech,“ vysvětluje Thomas. Ještě loni přitom na festivalu vystoupili tehdy téměř neznámí Charlie Straight nebo Martin Chodúr. Dnes je zná celá země.
Vstupné na festival v předprodeji je padesát korun. Navíc ke vstupence dostanou fanoušci i dvojalbum s nahrávkami vystupujících kapel. Na místě už návštěvníci sáhnou do kapes hlouběji a zaplatí 150 korun.