Na rychlý internet má z Bruselu přitéci do Česka až 16 miliard

LTE

LTE Zdroj: Mobilmania.cz

Česká republika by mohla z evropských strukturálních fondů získat na podporu výstavby rychlých internetových sítí nové generace (NGA) v letech 2015 až 2020 celkem 16 miliard korun. Novinářům to dnes řekl předseda ČTÚ Jaromír Novák.

Částka je zhruba desetkrát vyšší, než zvažovaný státní příspěvek z aukce kmitočtů pro rychlé mobilní sítě LTE. Protože byl ale výnos z aukce 8,5 miliardy Kč pod očekáváním státního rozpočtu, z příspěvku zřejmě sejde.

Podle Nováka se nyní v EU diskutuje o tom, na jakou výstavbu budou prostředky z operačních programů určeny a v jakém rozsahu se budou na uznatelných nákladech podílet. Předběžně se uvažuje o podpoře výstavby páteřních i přístupových sítí.

Stav datové infrastruktury v Česku loni úřad zanesl do mapy pokrytí vysokorychlostními internetovými sítěmi. Podle průzkumu úřadu bude vysokorychlostní internet nejpozději do tří let dostupný ve zhruba 18 procentech osídlených míst Česka. Z toho ve třech procentech sídel o zákazníky soupeří dva a více poskytovatelů.

Jan Sedlák: Operátory čeká nová doba. Hubená