Nadějná kanoistka si při závodech zpívá

Roste české kanoistice nový Martin Doktor? Možná ano.

Třináctiletá studentka poděbradského gymnázia Vilma Nedbalová letos získala v žákovské kategorii čtyři tituly mistryně republiky na dlouhých i krátkých tratích.

„Vždycky jsem se ráda čvachtala ve vodě. Lodičky mě lákaly, chtěla jsem se naučit kormidlovat cestovní kanoi. Na nábor do kanoistického oddílu jsem přišla asi před třemi roky. Ve třídě jsme měli leták a paní učitelka nám kanoistiku doporučila,“ vysvětluje Nedbalová, jak se ke sportu dostala.

Rodiče nadějnou sportovkyni podporují, ale moc její výkony neprožívají. „Jezdím radši pro radost než pro úspěch, a když se to nepovede, tak přece nemusíme plakat,“ říká Nedbalová. Trénuje šestkrát týdně, přes sezonu hlavně na vodě, v zimě víc běhá a posiluje.

Kolikrát už se nedobrovolně vykoupala v řece? „V poslední době to není tak časté. Koupání jsem si užila předminulý rok, když jsem začínala jezdit na minikajaku, který je vratký. To jsem si zaplavala i pětkrát za trénink. A opravdu těžké bylo se nerozbrečet, když jsme loni na mistrovství republiky jely v deblech maraton na sedm kilometrů a po šesti kilometrech jsme se na prvním místě a s velkým náskokem cvakly a dojely až šesté,“ uvádí Nedbalová.

Na tréninku většinou pádluje sama, protože deblová partnerka je z Hradce Králové. „Na závodech mám radši dvojice, protože mám někoho, kdo nejede proti mně,“ podotýká kanoistka.

Příští rok přechází do dorostenecké kategorie. „Je užitečné mít dobrou techniku, trenéra a dostatečně trénovat. A když potom při závodech dostanu od boha turbo, nemusím myslet na to, jak jedu, a jede mi to tak, jak bych sama jet nemohla. Vždycky si při tom zpívám,“ popisuje Nedbalová.