Nedvědi křtí ve Varech desku

Stánky, Ptáčata, Frankie Dlouhán nebo Růže z papíru. Neexistuje snad nikdo, kdo by neznal hity bratří Nedvědů.

Písně sourozenecké dvojice Františka a Jana Nedvědových zlidověly. Společně si je teď mohou s dalšími skladbami oživit na unikátním koncertu legend českého folku ve středu 8. února návštěvníci v Karlovarském městském divadle.

V programu Vzácné setkání zároveň Nedvědovi pokřtí své nové CD Souhvězdí jisker.

Cesty k sobě

Podobně jako většina jejich vrstevníků začínali muzikantsky také oni s beatem. Hráli společně ve skupinách The Three Long Fingers a The Preachers. Později založili trampskou skupinu Toronto a v roce 1975 přecházejí do Spirituál kvintetu. Toronto ale existuje dál a Nedvědovi ho přejmenovávají na Brontosaury. V těchto skupinách působí oba bratři s krátkými přestávkami několik let.

V červnu 1996 oslaví Nedvědovi Janovy padesátiny památným koncertem na Strahově, ke kterému koncem roku připravili originální nahrávku Vstupenka na Strahov. V říjnu ještě stihli nahrát společný projekt Pasáček hvězd a v roce 1997 se bratrská dvojice rozchází. „Začal jsem pomáhat s hraním Příbuzným,“ vzpomíná na rok 1997 František Nedvěd.

Sólové dráhy

František už v dubnu 1998 debutuje sólovým albem Neváhej a vejdi, o rok později pak vydává svou druhou desku Druhé podání. Číslovat začíná také své další desky: na přelomu let 2000 a 2001 to je Třetí pokus, v roce 2003 přichází s albem Čtvrtá sada. Až v roce 2005 pojmenuje novou desku romantičtěji, vychází Když ohně zaplanou. Všechna jeho sólová alba si vysloužila nejméně Zlatou desku.

S první sólovou deskou čekal František až do svých padesáti let. „A možná udělal i dobře,“ píše recenzent desky Neváhej a vejdi v časopisu Folk a Country. „Posluchačům může nabídnout vyzrálou a přesvědčivou výpověď.“

Možná také díky úspěchu první desky přehodnotí František záměr soustředit se jen na nahrávání a začíná s koncertováním. Současně s deskou Třetí podání dosahuje počet jeho vystoupení na kulatou třístovku a muzikant se odváží dokonce přijmout pozvání na Rockfest v Chicagu. „Měli jsme obavy,“ přiznal později s kapelou. Byly zbytečné, koncert to byl úspěšný. Na festivalech podobného ražení se mu zalíbilo, a tak v roce 2002 si na Konopišti vystřihl společné vystoupení s legendou rockové kytary Ritchie Blackmorem a jeho Blackmore's Night.

Jan po dočasném rozchodu obou bratrů přichází v roce 1997 se sólovou deskou Honza, o dva roky později pak vydává titul Vašek. Spolupracuje s dalšími interprety, Marcelou Voborskou na albu Řetízek nebo s cimbálovkou Jury Petrů na desce Zahučaly hory.

Deska po patnácti letech

S Františkem se znovu setkává v roce 2007 a vydávají album Ta noc, kdy mi vyšlo slunce. Ve stejném roce také společně koncertují na narozeninovém turné se skupinou Fešáci.

Oba mají za sebou spoustu desek, s novými společnými nahrávkami ale přicházejí až teď na desce Souhvězdí jisker. Po dlouhých patnácti letech. Na nové desce legendární poetika neztratila nic ze svého kouzla, dokonce mnohdy nabyla na aktuálnosti. Fanoušci, kteří tak dlouho vzývali jejich opětovné setkání s novým repertoárem, tak mohou být spokojeni. Koncertní turné po českých městech čítá dvaadvacet položek a mezi Nymburkem a Litvínovem se zastaví kromě Karlových Varů také dvacátého března i v Mariánských Lázních.

KONCERT BRATŘÍ NEDVĚDŮ

Místo: Karlovarské městské divadlo
Termín: 8. února 2012
Cena vstupenek: 200–490 Kč