Největší pražská investice: datové centrum za více než půl miliardy

Vizualizace nového datového centra

Vizualizace nového datového centra

Stavba nové budovy archivu hlavního města Prahy by měla zažít ještě letos. Objekt představuje jednu z mála a zároveň největší letošní investici města – kromě rozběhnutých dopravních akcí. Komise již vyhodnotila nejvýhodnější nabídku konsorcia firem Chodovec, vítěze soutěže musí ještě vyhlásit rada města Prahy a schválit zastupitelstvo.

Sdružení nabídlo, že postaví objekt za 550 milionů korun, město počítalo s investicí 630 milionů, vyplývá z informací serveru E15.cz, které město nemůže do oficiálního ukončení soutěže potvrdit. Jelikož je stavba zahrnuta v rozpočtu, nedostatek peněz nebrání v jejím zahájení. Právníci se ještě musí vyjádřit, zda není na překážku, že se jeden z členů sdružení nachází v insolvenčním řízení.

Nová budova datového centra města Prahy vyroste na pozemku vedle stávající budovy archivu na Chodovci. Osmipodlažní objekt bude sloužit jako úložiště elektronických dokumentů a to archivních i „živých“ dokumentů města Prahy a městských částí. Součástí bude spisovna a doprovodná pracoviště pro zpracování dokladů. Nový archiv pokryje i potřebu depozitáře papírových písemností. Ty jsou od povodní v roce 2002 provizorně uskladněny v Clam–Gallasově paláci, v prostorách nádraží Bubny nebo v bývalé tovární hale Na Bohdalci.

Nový archív se bude stavět zhruba dva roky. Investice do víceúčelové budovy není konečná, jelikož část počítačové technologie bude poptávána kvůli rychlému vývoji až těsně před dokončením stavby.

Vizualizace nového datového centraVizualizace nového datového centraSoučástí komplexu budov pražského archivu na Chodovci se stane betonová krychle. Na vizualizaci budova budoucího datového centra.Vizualizace nového datového centraVizualizace nového datového centra

Tomáš Hudeček: Investice Prahy často znamenají jen další výdaje