Operátoři pokryli mobilním internetem 90 procent Česka

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: Repro Strategie (Hynek Glos)

Operátoři letos výrazně zvýšili pokrytí vysokorychlostním mobilním internetem. Z loňských zhruba 70 procent populace dosah sítí 3G a LTE stoupl na více než 90 procent. Vyplývá to z informací firem.

Do loňského roku se firmy soustředily zejména na budování sítí 3G. Letos, poté co v aukci koupily potřebné frekvence pro LTE za celkem 8,5 miliardy korun, začaly pokrývat území touto rychlejší technologií. O2 a T-Mobile mimo Prahu a Brno budují síť společně. Vodafone s nimi o sdílení infrastruktury jedná, ale zatím bez výsledku.

„Do konce roku 2014 pokryjeme vysokorychlostním internetem 93 procent populace a dál se budeme soustředit na rozšiřování pokrytí LTE. Nedávno jsme ho spustili například na D1, nově jsme pokryli centrum Špindlerova Mlýna. Příští rok se zaměříme především na celistvé pokrytí LTE v oblastech, kde dosud nebylo vysokorychlostní připojení k dispozici,“ uvedla Lucie Jungmannová z O2.

Vodafone začal pro pokrývání LTE využívat frekvence, které dostal původně přidělené pro sítě 3G. V minulém roce zase stavěl LTE v pásmu 900 MHz určeném pro klasické sítě GSM. Z dosavadních srovnání vychází, že má v pokrývání před konkurencí mírný náskok.

T-Mobile chystá volání přes internet

T-Mobile začal na podzim testovat technologii VoLTE, která v LTE umožňuje hovory. Komerční provoz pro zákazníky spustí v příštím roce. VoLTE nabízí proti dosud používané technologii CSFallBack, převádějící hovory do sítí 3G nebo 2G, kratší dobu spojení hovoru, která je přibližně dvě vteřiny. Výhodou je i zlepšení kvality hovoru a nižší zatížení sítí.

„Dokonce roku 2015 chceme mít broadbandem pokryto 98 až 99 procent populace. Venkovské oblasti budou mít pokrytí vysokorychlostním internetem dokonce lepší než sítěmi GSM,“ dodala mluvčí T-Mobilu Martina Kemrová. Teoretická maximální rychlost LTE v tuzemských sítích se pohybuje kolem 200 Mbit/s. Podle měření serveru DSL.cz je průměr stahování kolem 25 Mbit/s.

Český telekomunikační úřad nedávno zveřejnil na svých stránkách http://lte.ctu.cz/pokryti/ mapu, kde zveřejňuje údaje o pokrytí území a populace jednotlivými operátory. Podle dat, které ale nezahrnují například vysílače v testovacím provozu, vede Vodafone s kombinovaným pokrytím 92 procent populace, O2 má mít 84 procent a T-Mobile 82 procent.