Ostrava vábí tchajwanský gigant HTC do průmyslové zóny Hrabová

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: HTC

Ostrava by do průmyslové zóny v Hrabové chtěla přilákat tchajwanskou společnost HTC, která patří mezi největší výrobce mobilních telefonů na světě. Před časem se v médiích objevily informace, že společnost s největší pravděpodobností postaví na Moravě své servisní středisko. Přestože hrabovská zóna už se příliš rozvíjet nemůže, prostory pro společnost HTC by v ní byly, řekl vedoucí odboru strategického rozvoje Václav Palička.

Vedení města se podle něj snaží firmu získat a stále se s ní snaží komunikovat, i když podle Paličky společnost v tuto chvíli preferuje Brno. „Ale nechceme se úplně vzdát, takže pořád nabízíme společnosti, aby přišla k nám,“ uvedl Palička.

Podle něj je na Ostravsku vyšší nezaměstnanost než v Brně, takže lze očekávat, že by společnost mohla v Ostravě najít více lidí pro potřebné profese. „Také jsme připraveni třeba i finančně tento projekt podpořit,“ podotkl Palička. Servisní a logistické centrum by podle dostupných informací mohlo zaměstnat až 1200 lidí.

Náhrada za OKD a Vítkovice

Podle Paličky v průmyslových zónách (Mošnov, Hrabová a Nošovice) a Vědecko-technologickém parku (VTP) Ostrava, na jejichž vzniku se město podílelo, bylo loni zaměstnáno 13 898 lidí. Podle propočtu Paličky tyto zóny a VTP ušetřily státu za posledních deset let na dávkách pro nezaměstnané 16,3 miliardy korun. Po odečtení nákladů na vytvoření zón ve výši 4,7 miliardy korun to bylo 11,6 miliardy korun. Palička očekává, že firmy v průmyslových zónách i další významné společnosti působící ve městě by letos mohly přijmout další stovky zaměstnanců.

Ostravská průmyslová zóna HrabováOstravská průmyslová zóna Hrabová | CTPOstravská průmyslová zóna Hrabová

„V úsilí o vznik nových pracovních míst musíme ještě přidat, abychom dokázali nejen absorbovat zanikající pracovní místa, ale fakticky snižovat také nezaměstnanost, která je jednou z nejvyšších v České republice. Zvlášť v souvislosti s očekávanými změnami ve společnostech Vítkovice Steel a OKD,“ uvedl primátor Tomáš Macura (ANO).

Další zóna s potížemi

Město připravuje průmyslovou zónu v Hrušově, kde má ale problémy s výkupem pozemků. Nemůže se dohodnout na výkupu s vlastníky zhruba dvou hektarů pozemků. „Do doby, než tohle bude vyřešeno, tak nemůžeme dále pokračovat s přípravou a jít do stavebního povolení,“ uvedl Palička. Zóna o rozloze zhruba 30 hektarů má být určena pro lehký průmysl.