Ostuda u soudu. Právníci Samsungu nerozeznali iPad od Tabu

Patentový spor Samsung x Apple

Patentový spor Samsung x Apple

Galaxy Tab má stopku v Německu a Austrálii. Možná ho zakáže i soud v USA, koneckonců ani samotní právníci Samsungu ho vedle iPadu nepoznají...

Víte, jaký je rozdíl mezi dobrým a výborným právníkem? Dobrý právník zná paragrafy, výborný právník zná soudce. Anekdota z prostředí české justice by se dala snadno upravit i pro právníky Samsungu, kteří jistě ovládají paragrafy, ale jisté mezery mají v tom, jak vypadá produkt, který obhajují… V budoucnu si jistě dají pozor a rozpoznávání produktů si zkusí mimo soudní síň nanečisto.

Při soudním líčení v USA, kde se Apple domáhá zákazu prodeje tabletů Galaxy si totiž právníci Samsungu pořádně zavařili (nebo si alespoň utrhli ostudu), když ani oni sami na vzdálenost nějakých tří metrů nedokázali určit, zda se jedná o iPad či Galaxy Tab.

Ostuda u soudu

Konkrétně oblastní soudkyně Lucy Koh vzala do svých rukou oba tablety, zvedla je nad hlavu a požádala právní zástupkyni Samsungu, aby určila, který je který. Dle serveru AppleInsider tento požadavek zástupkyni jihokorejské společnosti zaskočil a místo jasné odpovědi se raději uchýlila k vytáčce. „Ne na tuto vzdálenost, vaše ctihodnosti.“ Správnou odpověď poskytl až jiný právník Samsungu o chvíli později.

Soudkyně požádala o určení tabletů zástupce Samsungu z toho důvodu, že žalující strana opakovaně upozorňovala na podobnosti mezi jednotlivými zařízeními. Krom okopírování designu si Apple stěžuje také na zneužívání patentů ze strany Samsungu a požaduje zákaz prodeje Galaxy Tabů v USA, soudkyně však zatím verdikt nevynesla. Nicméně už uznala, že některé patenty s iPadem související Samsung opravdu porušuje. Apple musí u soudu ještě dokázat, že jeho patenty jsou platné dle zákona.

Další zákaz je na spadnutí

Předběžně také řekla, že Applu nezaručí soudní zákaz na základě jednoho „funkčního“ patentu, který dle jablíčkářů Samsung porušuje. Zatím ale nepodala žádné stanovisko ke třem dalším designovým patentům, na jejichž zneužívání si Apple stěžuje, ale přislíbila, že předběžný verdikt přijde docela rychle.

Apple má nyní silnější pozici také proto, že prodej tabletů řady Galaxy byl předběžným soudním rozhodnutím zakázán v Austrálii. Kvůli zneužívání patentů stopnul Galaxy Taby také soud v Německu. Případný zákaz prodeje Galaxy Tabů v USA by Samsungu zasadil další těžký úder a dost možná by odstartoval další vlnu žalob ze strany Applu dožadujících se zákaz prodeje i na zbývajících významných trzích.