Panda se konkurence VW Up! (Škody Citigo a Seatu Mii) nebojí

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: Autorevue.cz

Fiat plánuje prodat příští rok 230 tisíc vozů Panda. Bude nabízet současně starý i nový model evropského miniauta číslo jedna. "Příští rok plánujeme prodat 180 tisíc až 190 tisíc kusů nové Pandy, zbytek bude tvořit současný model,“ řekl Gianni Coda, odpovídající za prodeje Fiatu v Evropě, na Středním východu a v Africe v rozhovoru pro Automotive News.

Coda řekl, že cena nové Pandy, která bude v prodeji od února 2012, začne na 10 200 eur. Současná Panda dostane přídomek Classic a výrazně zlevní na 8500 eur v Itálii, nyní stojí 10 250 eur.

Panda se drží na vrcholu segmentu miniaut od roku 2004, nyní ale čelí nejtěžší výzvě za poslední roky. Vyrostl jí velký konkurent VW! Up (plus Škoda Citigo a Seat Mii), který startuje v Itálii s cenou 10 600 eur.

Do konce září zatím evropské prodeje Pandy padly podle JATO Dynamics o 22 procenta na 140 285 kusů. V Česku se těchto malých fiatů prodalo za prvních jedenáct měsíců 628, což znamenalo první místo.

Nejlépe se současná Panda prodávala v Evropě roce 2009, tehdy si tohle mini pořídilo 299 992 zájemců. Výsledek byl ale zdeformovaný, velký zájem o nejmenší automobily v tomto roce totiž vyvolalo šrotovné.

Nová Panda sjíždí z linek bývalého závodu Alfy Romeo v Pomigliano d'Arco nedaleko Neapole. Za vývoj vozu a rozšíření závodu Fiat utratil 800 milionů eur.Nová Panda sjíždí z linek bývalého závodu Alfy Romeo v Pomigliano d'Arco nedaleko Neapole. Za vývoj vozu a rozšíření závodu Fiat utratil 800 milionů eur. | Autorevue.cz