Policie v Moskvě přerušila inscenaci o kauze Pussy Riot

Členky skupiny Pussy Riot před soudem

Členky skupiny Pussy Riot před soudem Zdroj: profimedia.cz

Ruská policie v neděli asi na hodinu přerušila divadelní představení v moskevském Sacharovově centru, jehož tématem byl loňský proces se známou punkovou skupinou Pussy Riot. Důvodem akce byly podle úřadů údajné nesrovnalosti ohledně víza režiséra inscenace, švýcarského divadelníka, novináře a esejisty Mila Raua.

Policejní razii si podle ruských médií objednala federální migrační agentura kvůli podezření, že Rau přicestoval do Ruska na běžné vízum a není oprávněn „vykonávat pracovní činnost“. Kauza byla na místě uzavřena, švýcarský umělec byl upozorněn na přestupek, ale vyvázl bez trestu. Sám Rau označuje postup policistů za šikanu, v pasu má údajně tříměsíční pracovní vízum.

Zapojila se i kozácká "domobrana"

Podle moskevského rozhlasu razii doprovázel i nájezd agresivní skupiny osob v kozáckých uniformách, jejíž členové se pokoušeli proniknout do budovy Sacharovova centra. Kozácká komanda od nedávna působí v řadě ruských měst s cílem dohlížet na veřejný pořádek, policejní pravomoci ale nemají. Jejich členové se hlásí k ortodoxnímu pravoslaví a carským tradicím.

Divadelní kus režírovaný Rauem byl součástí inscenačního projektu „Moskevské procesy“, jehož obsahem je dramatizace hlavních soudních kauz v Rusku za posledních několik let. Soud s třemi členkami skupiny Pussy Riot, které byly odsouzeny ke dvěma letům vězení, se konal loni v srpnu. Zatímco odsouzené Jekatěrině Samucevičové krátce nato soud trest podmínečně odložil, Marija Aljochinová a Naděžda Tolokonnikovová si trest odpykávají v pracovním táboře.

Skupina Pussy Riot loni 21. února způsobila v Moskvě poprask, když pět jejích členek proniklo v maskách do chrámu Krista Spasitele, hlavního pravoslavného kostela v metropoli. Na jednom z oltářů dívky šokovaným věřícím předvedly divoký punkový koncert, jímž protestovaly proti rostoucímu vlivu církve na ruskou politiku.