Poslední díl filmového Harryho Pottera čeká slavnostní premiéra

Harry Potter

Harry Potter

(VIDEO) V Londýně dnes bude mít premiéru poslední film o Harry Potterovi natočený podle knih J.K. Rowlingové. Snímek nazvaný Harry Potter a Relikvie smrti - část 2 uzavře jednu z finančně nejúspěšnějších ság dějin filmu. Poslední díl je zároveň prvním z celé série, který půjde do kin ve 3D. Podepsán pod ním je režisér David Yates, který si tak na konto připsal již čtvrtou "potterovku". V českých kinech se bude film hrát od 14. července.

Světová premiéra snímku bude ve třech biografech na londýnském náměstí Leicester Square, kde se tradičně odbývají premiéry britských i zahraničních filmů. Tentokrát ale premiérové šílenství zasahuje i na nedaleké Trafalgarské náměstí, kde začíná pověstný červený koberec, po němž budou procházet hvězdy filmu. Už od pondělí proto na Trafalgarském náměstí stanují stovky fanoušků toužících spatřit své idoly.

Ještě před premiérou se s fanoušky loučili herci, kteří natáčení ságy věnovali přes deset let života, a tvůrčí tým. Producenti filmu uspořádali loučení ve velkém stylu. Tiskovou konferenci pro dvě stovky novinářů z celého světa umístili do haly hotelu St Pancras hned vedle nádraží King's Cross, odkud Harry Potter v knize odjížděl do Bradavic. Za nekonečně dlouhým pultem sedělo 22 lidí od režiséra a producentů po herce všech větších rolí.

Fanoušci Harryho Pottera na Trafalgarském náměstí

Už od pondělí na Trafalgarském náměstí stanují stovky fanoušků toužících spatřit své "potterovské" idoly.Už od pondělí na Trafalgarském náměstí stanují stovky fanoušků toužících spatřit své "potterovské" idoly.

Jednadvacetiletá Emma Watsonová řekla, že stále ještě není s to se vyrovnat s tím, že už nebude hrát Harryho kamarádku a čarodějnici Hermionu Grangerovou. „Samozřejmě mi budou scházet přátelé z natáčení, ale bude mi scházet i Hermiona,“ řekla. „Proti mně je tak dokonalá a já jsem díky ní lepší člověk, protože jsem musela pracovat tvrdě na tom, abych se jí vyrovnala.“

Na tiskové konferenci chyběl představitel Harryho Pottera Daniel Radcliffe, který hraje na Broadwayi v New Yorku a na dnešní premiéru přiletí do Londýna jen na několik hodin. S novináři mluvil alespoň prostřednictvím telemostu. Budou mu prý scházet Watsonovoá i Rupert Grint, který hraje posledního z trojice nerozlučných přátel z kouzelnické školy v Bradavicích, Rona Weasleyho.

„Strávili jsme spolu deset let, bylo skvělé je vidět, jak se mění a vyvíjejí,“ řekl Radcliffe, který roli dostal stejně jako ostatní před deseti lety jako dítě. Ocenil také, že mu poslední filmy o Potterovi daly možnost ke kaskadérským kouskům, třeba „vyletět z vody ohnivým kruhem“. „Opravdu nemám postavu akčního hrdiny a už si to asi nezopakuju,“ řekl se smíchem herec.

Další díl potterovské ságy už zřejmě nevznikne

Režisér David Yates řekl, že se smířil s tím, že potterovské filmy nedostávají Oscary nebo britské filmové ceny BAFTA. Podle něj je ale větší odměnou přízeň fanoušků. V narážce na známý rockový festival řekl, že před dnešní premiérou „táboří v dešti už tři dny na Trafalgarském náměstí stovky lidí jako na mini Glastonbury“. „To je větší odměna než spousta cen,“ řekl.

David Heyman, který byl producentem všech filmů o Harrym Potterovi, řekl, že když se natáčel první film, netušil, s jakým se setká úspěchem. „Vůbec mě nenapadlo, že to bude něco tak velkého,“ řekl o sérii, která zatím utržila 6,4 miliardy dolarů.

On i Yates jsou ale přesvědčeni o tom, že už žádný další film o Potterovi nebude. Odmítli i možnost příběhu, který by se odehrával před začátkem nynější ságy - jako to udělal George Lucas v případě Hvězdných válek. „Knihy i filmy jsou zasazeny do určité doby a byla by škoda je přetvářet,“ řekl Yates. S Heymanem se také shodli, že J. K. Rowlingová další knihu o čarodějnickém učni už nenapíše.