Postup. Na obou frontách

Pardubičtí basketbalisté postoupili do další fáze v Eurochallenge, jejich kolegové z Nymburka jdou dál v Eurocupu.

Hlavní město basketbalu? V Česku jsou to jednoznačně Pardubice. Díky hráčům Nymburka, který hraje pohárové zápasy ve zdejší hale, a domácí Beksy se mohou fanoušci bezedných košů těšit minimálně na šest zápasů se šesti špičkovými soupeři.

A není to jen proto, že oběma zmíněným týmům patří první dvě příčky v Mattoni NBL. Špičkovou podívanou nabídnou fanouškům evropské soutěže. Nymburk si s předstihem zajistil postup do osmifinálové části Eurocupu. A Pardubice se radují z postupu mezi šestnáct nejlepších týmů Eurochallenge.

Těsná koncovka

O postupu druhého nejlepšího týmu domácí soutěže rozhodl poslední zápas základní skupiny. Pardubice přehrály ukrajinskou Goverlu 77:76 především díky skvělému závěru, před poslední čtvrtinou prohrávaly o osm bodů. Zároveň přišla pomoc francouzského Roanne, které porazilo Prostějov. Pardubicím tak patří druhá, a tedy postupová příčka.

„Postup je hezký, určitě je to pro nás úspěch. Navíc jsme rozhodující krok udělali venku, což je pro nás důležité,“ říká pardubický trenér Jan Slowiak. Klíčem k postupu ale byly především domácí výhry nad Roanne a Prostějovem. „To byly zápasy, kdy jsme podali opravdu vynikající výkon. Za ně jsme si postup zasloužili,“ říká Slowiak.

Největší předností Beksy v bojích na evropské scéně byl týmový výkon. „Ale musím říct, že v rozhodujících chvílích se skvěle ukázali naši američtí hráči. Ostatní tvrdě makali, a oni tomu svými výjimečnými výkony dodali vítězný lesk,“ pochvaluje si Slowiak. Jeho svěřencům se tradičně dařilo v obraně. „To je jedna z našich největších zbraní. Ale zároveň v ní vidím velké rezervy,“ podotýká pardubický kouč.

V osmifinálové skupině se Pardubice utkají se soupeři zvučných jmen. Do ČEZ areny přijede Besiktas Istanbul, ruský Nižnyj Novgorod a španělská Fuenlabrada, což je jedno z předměstí Madridu a v jejíchž barvách nastupuje i český reprezentant Luboš Bartoň. „Už jsem zaslechl hlasy, že je to extrémně silná skupina. Dva z našich soupeřů by se určitě neztratili v Eurocupu. Ale budou to určitě kvalitní zápasy a pro nás cenné zkušenosti,“ uvedl Slowiak.

Pardubičtí basketbalisté ale válí i v domácí Mattoni NBL. Naposledy podlehli Nymburku, pak si připsali sedm vítězství v řadě. A většinu z těchto zápasů navíc vyhráli vysokým rozdílem. Patří jim druhé místo. „Máme výhodu ve větší rotaci, výpadek jednoho hráče, ať už výkonnostní nebo zdravotní, dokážeme nahradit. Navíc se tým sehrává a já doufám, že naše výkonnost ještě poroste,“ říká Jan Slowiak.

Splněný cíl

Zatímco Beksa už zná své soupeře pro další pokračování Eurochallenge, Nymburk v době uzávěrky na konkrétní jména zatím čekal. Ve hře byla například lotyšská Riga nebo francouzský Lyon.

Jisté ale bylo to, že Středočeši vyhrají svou základní skupinu. Rozhodlo o tom jejich domácí vítězství nad slavným řeckým týmem Aris Soluň. „Tímhle vítězstvím jsme dosáhli prvního cíle v sezoně. A já jsem na své hráče hrdý, protože hrát tři soutěže najednou není jednoduché,“ prohlásil po zápase izraelský trenér Nymburka Ronen Ginzburg.

Postup z první příčky ale nepřeceňoval. „To je nakonec jedno. Loni jsme také postoupili z prvního místa a dostali tři těžší soupeře, než kdybychom šli z druhého,“ dodal Ginzburg, jehož tým za sebou v základní skupině kromě Soluně nechal i litevský Rudupis Prienai a nizozemský Groningen.

EUROCHALLENGE V ČEZ ARENĚ

18. ledna

Pardubice-Fuenlabrada

25. ledna

Pardubice-Nižnyj
Novgorod

1. února

Pardubice-Besiktas
Istanbul

Pozn.: Osmifinálová skupina Eurocupu, ve které bude hrát Nymburk, v době uzávěrky neměla jasné složení a program zápasů.