Pražské letiště slaví 75 let; zahájilo výstavu a křtilo knihu

historický stroj DC-3 před moderní Ruzyní

historický stroj DC-3 před moderní Ruzyní Zdroj: Profimedia.cz

Letiště Praha v roce 1953. v popředí letoun Douglas DC-3
Výstavba letiště ve třicátých letech minulého století
současná podoba pražského letiště
Do Prahy dnes létají největší letadla. Na snímku pojíždí na ruzyňské dráze největší dopravní letoun světa, Airbus A380.
5
Fotogalerie
Ruzyňské letiště dnes u příležitosti 75. výročí svého založení otevřelo výstavu fotografií dokumentující jeho historii. Tyto fotografie jsou součástí knihy Letiště Praha, kterou dnes vedení slavnostně pokřtilo. Nejde o sborník fotografií, které by potěšily znalce letecké techniky, ale zachycuje vztah a vývoj letiště v souvislosti s vývojem země, uvedla technická redaktorka Lucie Wittlichová.

„V knize jsme chtěli zachytit desetitisíce příběhů zaměstnanců letiště,“ řekl jeho ředitel Jiří Pos. Za 75 let branami letiště prošlo přes 201 milionů cestujících, fotografie některých z nich jsou jsou i součástí této knihy. Jednou z celebrit, kterou zachytil objektiv fotografa Herberta Slavíka, je i Karel Gott, který se stal kmotrem knihy.

Výstavba letiště v Ruzyni začala ve 20. letech minulého století poté, co kbelské letiště přestalo kapacitně stačit potřebám Prahy. První letadlo na plochu ruzyňského letiště přistálo 5. dubna 1937. „První rok provozu letiště bylo odbaveno 13 tisíc cestujících, dnes v sezoně během rušného dne odbavíme téměř 50 tisíc lidí,“ přiblížil rozsah rozvoje Pos.