Před 145 lety se narodil zakladatel automobilky Fiat

Giovanni Agnelli

Giovanni Agnelli

Italská firma Fiat, kterou založil v roce 1899 Giovanni Agnelli, je čtvrtou nejstarší automobilkou na světě. Tento italský průmyslník, od jehož narození uplyne v sobotu 145 let, stál v jejím čele až do roku 1945 a udělal z ní jednoho z hlavních tahounů italské industrializace a motorizace starého kontinentu. Agnelliho rodina se ve vedení Fiatu se drží dodnes. Do portfolia rodiny Agnelliů dnes patří i fotbalový klub Juventus Turín či stáj formule 1 Ferrari.

„Otec zakladatel“ Giovanni Agnelli se narodil 13. srpna 1866 ve Villar Perosa nedaleko Turína. V mládí se věnoval především vojenské kariéře v jezdectvu, ale v roce 1893 z armády odešel a vrhnul se na obchod, zprvu se zemědělskými artikly. V roce 1899 vstoupit jako jeden z hlavních investorů do projektu nové automobilové továrny Fabbrica Italiana Automobili Torino (Fiat) a v následujících letech pak podnik zcela ovládl.

Fiat 500 Topolino

Fiat 500 TopolinoFiat 500 Topolino

Snad největší odezvu si za Giovanniho života vysloužily modely ze 30. let - Fiat 500 Topolino a Fiat 508 Ballila. S produkcí automobilů se však Agnelli nespokojil a aktivity záhy rozšířil i na výrobu letadel, tramvají, lokomotiv, kuličkových ložisek či výzbroje pro italskou armádu. Intenzivně se ale věnoval i charitě a sociálním projektům.

Fiat 508 Ballila

Fiat 508 BallilaFiat 508 Ballila

Skvrnou na Agnelliho životopise je jeho podpora fašistického diktátora Benita Mussoliniho, díky níž se v roce 1923 stal členem italského senátu. Agnelliův Fiat se také později, za druhé světové války, nemalou měrou zasloužil o zajištěni italské bojeschopnosti a mobilizace. Po osvobození Apeninského poloostrova byl proto Giovanni z ředitelské funkce odvolán. Zemřel 16. prosince 1945, údajně ve stejný den, kdy soud rozhodl, že se může do vedení své společnosti vrátit.