Před půl stoletím skončilo první americké turné Beatles

The Beatles

The Beatles Zdroj: Profimedia.cz

První americké turné legendární britské skupiny The Beatles, které skončilo 21. února 1964, bylo důležitým milníkem jak pro kapelu, tak pro hudební scénu v USA.

Z liverpoolské čtveřice se především díky dvěma úspěšným vystoupením v televizní Show Eda Sullivana staly globální superhvězdy, jež spustily invazi cizích interpretů na americký hudební trh.

Beatles v USA poprvé živě vystoupili 9. února v Show Eda Sullivana, televizní přenos sledovalo rekordních 73 milionů diváků. O dva dny později zahráli John Lennon, Paul McCartney, George Harrison a Ringo Starr ve washingtonském Coliseu, následující den v newyorské Carnegie Hall a nakonec přidali ještě jedno vystoupení v televizní Sullivanově show.

Do svého rozpadu v roce 1970 Beatles natočili 13 řadových alb a jsou komerčně nejúspěšnější hudební skupinou všech dob. Podle odhadů nahrávací společnosti EMI už v roce 1985 překročil prodej s jejich nahrávkami miliardu nosičů. Veškeré naděje na obnovení kapely ukončila Lennonova násilná smrt v prosinci 1980.