Připravuje se využití dalšího pásma pro LTE, vláda schválila strategii

Smartphone (ilustrační foto)

Smartphone (ilustrační foto) Zdroj: CC BY 2.0: Highways Agency via Flickr

Už jsme si mysleli, že ministr Mládek podlehl operátorské lobby, ale Peterkou je vše zapomenuto. Po osmi měsících předložil vládě ještě jeden důležitý dokument...

Ministerstvo průmyslu a obchodu (MPO) pod vedením mistra Jana Mládka nepůsobilo v minulých měsících příliš řekněme „telekomunikačně prozákaznicky.“ Velké emoce vzbudilo například to, když se provalilo, že lidé na ministerstvu koketují s myšlenkou zpoplatnit Wi-Fi, což by si jistě přáli především velcí síťoví operátoři.

Na MPO, respektive ministra Mládka se objevila i stížnost virtuálního operátora (poslaná až do Bruselu) a bývalý poslanec a iniciátor tzv. biče na operátory Jan Husák se nechal slyšet, že ministr zřejmě podlehl lobby operátorů.

Kladné body

V tomto týdnu si však MPO připsalo kladné body, když navrhlo vládě do Rady ČTÚ vysokoškolského pedagoga a odborníka na telekomunikace Jiřího Peterku, která ho jmenovala. Vláda ale také schválila důležitý dokument Strategie správy radiového spektra. Jde o dokument strategické povahy, který řeší, co s naším neviditelným národním bohatstvím.

Dokument má 66 stran a nemá smysl z něj vybírat útržky, zájemci ho najdou zde (PDF). Pokud se do něj pustíte, zjistíte, že obsahuje spíše nekonkrétní a libě znějící věty typu:

„Mezi hlavní součásti dokumentu patří opatření směřující k podpoře a rozvoji vysokorychlostního přístupu k internetu, včetně dalších aplikací poskytovaných vysokorychlostními sítěmi mobilní i pevné povahy; bezpečnostních a tísňových komunikací a nakládání s kmitočtovým spektrem efektivním a flexibilním způsobem.“

Řeší se v něm ale také využití důležitého pásma 700 MHz, které se má v budoucnu uvolnit a posloužit pro nasycení poptávky po rychlých mobilních datech.

Ministerstvo ale zrovna nejedná bez zbytečného odkladu (když se budeme držet úřednické řeči). Jak zdůraznil Ondřej Malý, další člen Rady ČTÚ, na MPO dokument ležel dlouhých osm měsíců, než byl předložen vládě ke chválení… Což zrovna není krátká doba a na bedra ministra Mládka tak pro změnu přidáváme i pár záporných bodů.