První internetová doména slaví 28. narozeniny

internet

internet Zdroj: xerafy.com

Včera tomu bylo přesně 28 let od registrace první veřejné a komerční internetové domény současného systému DNS adresování. Jedná se o adresu Symbolics.com, která patřila tehdejšímu stejnojmennému výrobci počítačů Symbolics Computer Company.

K registraci došlo 15. března roku 1985 a od té doby na internetu přibylo okolo 250 milionů dalších domén včetně Živě.cz. Jen o rok mladší jsou domény současných velkých společností jako Intel, Xerox, HP, Intel, IBM aj.

A jak vypadal svět technologií v roce 1985? Steve Jobs koncem února oslavil třicátiny, Larry Page a Ivo Lukačovič ještě chodili na základní školu a Marku Zuckerbergovi nebyl ještě ani rok.

Největším výrobcem osobních počítačů bylo IBM, které teprve před pár lety začalo prodávat tolik typické desktopy s DOSem. Apple prodával Macintoshe s grafickým prostředím a Windows 1.0 od Microsoftu se na pulty obchodů dostal až na sklonku roku.

A jak je na tom muzejní doména dnes? Původní firma Symbolics už neexistuje a její (sic stejnojmenný) nástupce prodal adresu v roce 2009 jisté společnosti XF.com Investments, jejíž majitel si zde zřídil blog a také malý pomník.

Seznam nejstarších generických TLD domén na Wikipedii
1. .com
2. .org
3. .edu
4. .net
5. .mil
6. .gov
7. .int
8. .arpa

Doména .eu je už osmou nejběžnější na světě