První Kanaďan je na ledě

Obránce Darrell Hay se připojil k týmu. Je jednou z dvojice zámořských posil boleslavských hokejistů.

Na náročnou cestu ze západokanadského Vancouveru vyrazil v sobotu 31. července. V neděli v poledne přistál na ruzyňském letišti v Praze. „V Česku jsem vůbec poprvé,“ říká čerstvá posila obranných řad boleslavského hokejového týmu Darrell Hay. Právě skončil jeho první trénink.

Celou noc probděl

Třicetiletý bek se neměl čas v Mladé Boleslavi pořádně rozkoukat. První srpnové pondělí už stál na bruslích. Trénoval ani ne čtyřiadvacet hodin po svém příletu do Česka. S trochou nadsázky by se dalo říct, že cestou z letiště si rovnou nazouval brusle. „Moc jsem toho za tak krátkou dobu poznat nestihl, ale Česko se zdá být pěknou zemí. Musím dohnat spánek, minulou noc jsem celou probděl, nemohl jsem usnout,“ vypráví Hay. Příčinou jeho nespavosti nebyl časový posun, ten mu potíže nedělá.
Času bylo málo, se vším potřebným se proto seznamuje až na místě a za pochodu. „Kamarády jsem si opravdu najít nestihl. Bude chvíli trvat, než se poznám se všemi spoluhráči a zapamatuju si jejich jména. Ale zdají se mi sympatičtí,“ prozrazuje své první dojmy z nového angažmá třicetiletý Hay. Pokyny kouče Tlačila mu do angličtiny tlumočili noví spoluhráči. „Teď se spíše soustředím na to, abych se v týmu chytil,“ vysvětluje Hay.
Kanadský obránce Darrell Hay byl v roce 1999 draftovaný Vancouverem Canucks. Zahrál si druhou nejvyšší severoamerickou soutěž AHL a v minulém roce oblékal dres norského Lillehammeru. Lásku k hokeji zdědil po svém otci Donovi, který dokonce jednu sezonu koučoval v NHL kojoty z Phoenixu.
A jaké informace měl Hay o české extralize? „O českém hokeji jsem měl nějaké zprávy od bývalých spoluhráčů, třeba od Marka Bomersbacka (potkal se s ním v týmu Idaha – pozn. red.), který hrál loni za Plzeň a měl tam dobrou sezonu. Teď odešel do Ruska.“ O Mladé Boleslavi mu žádný jeho krajan detailně povyprávět nemohl, musí ji poznat na vlastní kůži.

Ihned do zápasu

Hay také věděl, že už v úterý ho čeká první přátelské utkání proti Vrchlabí. „Ještěže je ten zápas přátelský. Může mi vyjít i nemusí.“ Boleslavský tým očekává ještě jednoho kanadského hokejistu. Útočník Jordan Krestanovich by se měl k týmu připojit v nejbližší době.