Renault Coupé Corbusier vzpomíná na slavného architekta

Renault Coupé Corbusier

Renault Coupé Corbusier

Zajímavé kupé představila automobilka Renault, která nechala svým designérům úplně volnou ruku. Studie nemíří do výroby ani nemá za cíl ovlivnit design budoucích automobilů značky. Vznikla pouze jako oslava architekta, který se podepisoval jako Le Corbusier.

Vlastním jménem to byl ale Charles-Edouard Jeanneret-Gris. Narodil se v říjnu 1887 ve Švýcarsku. Patří mezi nejvlivnější architekty první poloviny 20. století, ale rozebírat tu jeho díla asi příliš smysl nemá. Podívejte se na internet, najdete toho spoustu.

Renault Coupé CorbusierRenault Coupé Corbusier

Zajímavé je, že Le Corbusier ve třicátých letech dvacátého století vypracoval několik návrhů pro Baťu, například pavilon Bati pro Světovou výstavu v Paříži či možnou podobu urbanizace města Zlín.

Renault Coupé CorbusierRenault Coupé Corbusier

Pokud jde o koncept automobilky Renault, pravděpodobně ani nemá motor, neboť pohon je v tomto případě nedůležitý. Design má odrážet odvážné, ale zároveň funkční tvary a práci s různými plochami, čímž slavný architekt proslul.

Renault Coupé CorbusierRenault Coupé Corbusier

Vůz bude nyní k vidění na výstavě Des voitures à habiter: automobile et modernisme XXe-XXIe siècles, až do března 2016 ve vile Savoye v Poissy, kterou také postavil Le Corbusier.

Článek vyšel na webu Autorevue.cz