Robotický gepard by už člověka prohnal, vytvořil nový rekord

Čtyřnohý robot "Cheetah" (gepard) potvrdil v pondělí své jméno, když vytvořil nový pozemní rychlostní rekord v kategorii robotů vybavených nohama. V laboratoři v americkém státě Massachusetts běžel na pásu rychlostí 29 kilometrů v hodině. To je docela slušná rychlost na to, aby kybernetický gepard prohnal třeba nezvaného hosta po zahradě, ale ve srovnání se skutečným gepardem je robot stále téměř invalidní.

Robotika ale jde velice rychle dopředu. Stále vyvíjený výtvor firmy Boston Dynamics, financované výzkumnou agenturou americké armády v rámci programu zaměřeného na teoretický a experimentální pokrok v robotice, sebral prvenství dvounohému robotu, který v roce 1989 na Massachusettském technickém institutu (MIT) vyvinul rychlost běhu jen o málo víc než 21 kilometrů v hodině.

Bostonský gepard by už letos měl „trénovat “ venku, s vlastním zdrojem bez připojení kabelů. Podle doktora Alfreda Rizziho, hlavního robotologa Boston Dynamics, bude běhat ještě mnohem rychleji. Laboratoř navrhla běžecký pás pro běh rychlostí až 80 kilometrů v hodině. „Chceme poznat hranice rychlosti, které jsou možné pro rychle se pohybující roboty,“ dodal Rizzi.

Skutečný gepard dokáže na krátkou vzdálenost vyvinout rychlost přesahující 100 kilometrů v hodině, některé publikace o zvířatech uvádějí až 120 kilometrů za hodinu. V živočišné říši patří mezi rekordmany také sokol stěhovavý; ten, vycítí-li kořist, dokáže ve střemhlavém letu zrychlit až na 320 km/h. Čtyřnohý robot už nápadně připomíná živý organismus