Ruský off-road Lada Niva se dočká moderního nástupce až v roce 2018

Ruský off-road Lada Niva se dočká moderního nástupce až v roce 2018

Ruský off-road Lada Niva se dočká moderního nástupce až v roce 2018

Moderní nástupce Lady Niva bude mít dva roky zpoždění. A současný model by se měl i nadále vyrábět.

Legendární ruský off-road Lada Niva musí ještě na trhu nějaký ten pátek vydržet. Současná krize ruské ekonomiky stojí částečně za tím, že se vývoj nástupce opožďuje. Lada se chce ale také soustředit na uvedení důležitých novinek na trh, konkrétně jde o modely Lada Vesta a Lada X-Ray.

Lada Niva se vyrábí od roku 1977. Původně to vypadalo, že skončí v roce 2009, pak se „pohřeb“ odložil na rok 2011. Aktuálně se ale píše rok 2016 a Niva pokračuje dál.

Pokud jde o nástupce, ten bude modernější, ale stále by měl zůstat u klasické koncepce s motorem vpředu podélně a pohonem všech kol. Změní se i výrobní technologie a design, ale nová Lada Niva by měla zůstat poctivým off-roadem.

Pod kapotou bude silnější motor s nižší spotřebou a emisemi, spojený výhradně s manuální převodovkou, píší ruské stránky Izvestia. Dříve se mluvilo také o turbodieselu od Renaultu, ale to zatím zástupci Lady nepotvrdili.

Zajímavé je, že současná Lada Niva, která se od roku 1977 prakticky nezměnila, by se měla dál vyrábět jako levný utilitární off-road. Její výroba by se nicméně měla přesunout jinam. V současnosti se na domácím ruském trhu prodává základní Lada Niva v přepočtu za necelých 140 000 korun.

Článek vyšel na webu Autorevue.cz