Ruský vicepremiér upřesnil vyjádření o Madonně

Madonna koncert

Madonna koncert Zdroj: CTK

Předmětem živé diskuse se na sociálních sítích stalo v pátek ruské písmeno "b". Tím označil ruský vicepremiér Dmitrij Rogozin o den dříve americkou zpěvačku Madonnu. Vicepremiérovu poznámku v síti Twitter, si většina čtenářů vyložila jako zkratku ruského slova "bljaď", tedy prostitutka. Sám vicepremiér ale na Facebooku takovou interpretaci popřel.

„Každá vysloužilá b. má na stará kolena sklony dávat všem lekce o morálce. Zvlášť, když je někde na návštěvě v zahraničí,“ napsal Rogozin v Twitteru v reakci na Madonninu obhajobu skupiny Pussy Riot a ruských homosexuálů.

Podporu gayům a vězněným rockerkám vyjádřila Madonna tento týden během dvou vyprodaných koncertů v Moskvě a Petrohradu. V Moskvě kritizovala postup ruské justice proti členkám této skupiny a o jejich osudu hovořila asi pět minut. Žaloba navrhla pro vězněné punkerky trest vězení tři roky za extravagantní punkové modlitbu Bohorodičko, vyžeň Putina.

Po rozruchu, který Rogozinovo vyjádření vyvolalo, ale vicepremiér svůj výrok korigoval. Zkratkou „b.“ prý mohl myslet třeba slovo bohyně nebo balerína. „Madonnu (ať jde k čertu) jsem ostatně ve svém tweetu vůbec nejmenoval. Je to další ukázka kvality veřejného mínění,“ napsal dnes vicepremiér na svém facebookovém účtu.

V sociálních sítích mezitím vzplanul boj o interpretaci neblahé zkratky. „Vysloužilými b. jsou jen ti, co teď sedí ve vládě,“ stojí v jednom tweetu. „Myslel určitě badmintonisty,“ poznamenal ironicky jeden z blogerů.

Rogozin má mezi novináři pověst politika, který se silným slovům nevyhýbá. Ve funkci stálého ruského zástupce při NATO předloni vzkázal Američanům, že jim „ruský medvěd může nakopat do zadku“. Delegaci někdejší americké ministryně zahraničí Madeleine Albrightové v Twitteru označil za „štafáž mudrců“. Dobrou pověst nemá ani v Lotyšsku, jehož nezávislou existenci označil za nelegální.