Šéf Huawei prolomil mlčení a popřel podezření ze špionáže

Huawei

Huawei Zdroj: profimedia.cz

Ren Zhengfei, zakladatel a ředitel čínského telekomunikačního gigantu Huawei, vůbec poprvé promluvil k médiím a vyloučil napojení své firmy na čínskou vládu.

Ren se už 26 let od založení společnosti Huawei vyhýbal kontaktu s tiskem, což podnítilo kritiku některých zahraničních úředníků o netransparentnosti aktivit čínské firmy a její blízkosti k čínské vládě. V říjnu loňského roku dokonce americké úřady doporučily nepoužívat síťové a telekomunikační prvky firmy Huawei kvůli obavám o národní bezpečnost. Úřady argumentovaly neprůhlednou vlastnickou strukturou a možným napojením na čínskou vládu.

Ren popřel jakákoli obvinění z ohrožení kybernetické bezpečnosti a poznamenal, že za vším může stát žárlivost z úspěchu jeho firmy.

„Téměř žádné naše zařízení není v sítích, které fungují po Spojených státech. Dokonce jsme nikdy neprodali naše vybavení důležitým americkým dopravcům nebo vládním úřadům,“ dodal Ren novinářům na Novém Zélandu, kde Huawei vyhrál kontrakt na postavení 4G-LTE sítě a rychlého širokopásmového připojení.

Huawei, se sídlem v Šen-čenu, je druhou největší světovou společností (za Ericssonem) vyrábějící telekomunikační zařízení, současně je pátým největším dodavatelem chytrých telefonů a dosahuje tržeb ve výši 35 miliard dolarů.