Servisní centrum v Brně nebude, potvrdilo HTC

HTC

HTC Zdroj: http://www.itproportal.com/

Evropské servisní středisko mobilních telefonů HTC v Brně nebude. Tchajwanská firma oznámila, že své brněnské plány ruší. Uvedla, že revizí partnerských autorizovaných servisů v Evropě zjistila, že centralizované servisní pracoviště už není potřeba. HTC v Brně slibovala až tisíc pracovních míst a přínos pro ekonomiku v hodnotě miliardy korun.

„Cílem brněnského servisního střediska bylo zvýšení efektivity provozu, snížení provozních nákladů a urychlení procesu oprav. Těchto cílů se však podařilo dosáhnout intenzivní spoluprací se sítí servisních partnerů HTC,“ uvedla firma. „Stejně jako dosud bude servisní požadavky zákazníků z České republiky i velké části Evropy odbavovat autorizovaný servis VSP Data v Sezimově Ústí,“ dodala.

O zaměstnání v připravovaném centru HTC přišli technici, kteří se pro práci v něm zaškolovali. Dosud byli na nucené dovolené, pracovní poměr jim podle mediálního zástupce HTC Ondřeje Kuvika skončil v září. Jejich počet Kuvik neupřesnil. Poslední zaměstnanci připravovaného projektu přijdou o práci ke konci roku, dodal. Podle dříve zveřejněných informací firma stihla nabrat zhruba stovku pracovníků.

Agentura CzechInvest koncem srpna poté, co se objevily informace o výpovědích v HTC, uvedla, že zájem firmy o obří investici v Brně trvá. Společnost však podle mluvčí agentury Petry Menclové přehodnocovala své záměry ve světě a v Česku aktivitu přerušila.

Nedošlo ani na pronájem haly

V brněnské průmyslové zóně Černovická terasa mělo vzniknout první opravárenské centrum HTC v Evropě. Měla se zde opravovat velká část telefonů této značky z celého kontinentu. Ještě letos mělo brněnské centrum nabídnout práci až třem stovkám lidí. Halu pro centrum si HTC chtěla pronajmout od developera CTP Invest, smlouva ale nebyla podepsána. Investice nepočítala s pobídkami státu.

Podle CzechInvestu první kontakty s tchajwanskou firmou začaly letos v lednu. Jednání o místě, kde společnost chtěla působit, trvala asi čtyři měsíce. Viceprezident HTC Bruce Lee počátkem června uvedl, že firma hodlá v České republice investovat stovky milionů dolarů. Pro Brno to měla být nejvýznamnější investice v letošním roce.

Tržní podíl se vytrácí

HTC byla kdysi největším světovým výrobcem chytrých telefonů z hlediska objemu. Její podíl na světovém trhu se ale během několika let propadl na jednotky procent. Firma v polovině srpna oznámila, že hodlá globálně snížit svou celkovou pracovní sílu zhruba o 15 procent a provozní výdaje o více než třetinu.

Největším tchajwanským investorem v Česku je nyní globální výrobce počítačů Foxconn. V závodech v Pardubicích a Kutné Hoře a obchodní centrále v Praze Foxconn zaměstnává asi 5500 lidí. Firma navíc v Česku chce vybudovat výzkumné a designové centrum. Do roku 2018 hodlá investovat zhruba 2,5 miliardy korun. Memorandum o spolupráci podepsal premiér Bohuslav Sobotka s šéfem Foxconnu Terry Gouem v červenci.