Silný dolar obral Apple o část zisku, trápí i další americké obry

Cesta k sídlu společnosti Apple v Kalifornii

Cesta k sídlu společnosti Apple v Kalifornii Zdroj: Gflinch via Flicker (CC BY-ND 2.0)

Silný dolar poškodil další oběť. Posilující měna ze zisku společnosti Apple ukrojila 2,7 miliardy dolarů. To je o třetinu více, než firma odhadla v lednu.

Posilující dolar teď zámořské firmy trápí více než cokoli jiného. Americký dolar od začátku roku do konce března posílil vůči euru o 11 procent. Kvartální výsledková sezona je zhruba v poločase a silný dolar již stihl obrům typu Intel, Goldman Sachs, Philip Morris nebo Apple vymazat ze zisků 23 miliard dolarů.

Komentář Jana Sedláka:

Ačkoli finanční ředitel Applu Luca Maestri nazval kurzové vlivy značným „protivětrem“, hospodaření Applu překonalo očekávání. Čistý zisk v prvních třech měsících roku vzrostl o třetinu na 13,6 miliardy dolarů. To je 2,33 dolaru na akcii. Analytici přitom očekávali zisk 2,16 dolaru na akcii.

Vývoj akcií AppluVývoj akcií Applu|E15

Apple potěšil investory i zprávou, že jim dá 70 miliard dolarů. Celkem by tak do března 2017 měl mezi investory zpětným odkupem akcií a výplatou dividend rozpustit 200 miliard dolarů. Akcie firmy poskočily na rekord 134 dolarů za kus, za poslední rok posílily o více než 50 procent.

Firmě pomohla k dobrým číslům Čína a hlad tamní množící se střední třídy po telefonech s nakousnutým jablkem. V oblasti, kterou Apple nazývá Velkou Čínou a řadí do ní Hongkong, Macao a Tchaj-wan, rostly tržby o 71 procent na 16,8 miliardy dolarů. Globálně dosáhly 58 miliard dolarů, Velká Čína tedy pro Apple znamená bezmála 30 procent tržeb. Prodeje v rozvíjejících se ekonomikách rostly o 58 procent.

Firma ale varuje, že v aktuálním kvartále očekává pokles hrubých marží. Hodinky Apple Watch budou mít prý z hlediska firmy podprůměrnou marži, což je vzhledem k prodejní ceně hodinek 350 až 17 tisíc dolarů překvapivé.