Smartphone Moto X od Motoroly si můžeme složit sami

Moto X od Motoroly

Moto X od Motoroly

Někdejší pionýr v oblasti mobilních telefonů představil netrpělivě očekávaný chytrý telefon Moto X, který je prvním novým přístrojem od převzetí firmy internetovou skupinou Google v roce 2012. Uživatelé si ho budou moci sestavit v podstatě na míru. Prozatím bude k dostání jen ve Spojených státech.

Google se snaží oživit známého výrobce telefonu, kterého koupil za 12,5 miliardy dolarů. Je však před ním velmi těžký úkol ukrojit z tržního podílu dominantním značkám Apple a Samsung. V oboru mobilních telefonů bývala Motorola dvojkou, nyní jí patří dvanáctá příčka a podíl dvě procenta.

Hlavním tahákem bude vyšší míra přizpůsobení ze strany zájemce. Motorola doufá, že se tak telefony stanou pro zákazníky více osobní a zvýší se o ně zájem. Aby dostála svému slibu, že dodá požadovaný telefon do čtyř dnů, postavil smluvní výrobce telefonů Motoroly, firma Flextronics International, závod ve Spojených státech.

Made in the USA

Moto X je první chytrý telefon, který bude montován ve Spojených státech. Přestože USA jsou průkopníky tohoto konceptu a mnoho přístrojů je zde navrhováno, většina z nich se montuje v Asii. S růstem nákladů na práci v Číně ale někteří výrobci elektroniky vrací výrobu zpět do USA. Apple například letos přesouvá do USA výrobu počítačů Mac Pro.

Nový Moto X sice bude mít označení vyrobeno v USA, avšak přístroj se zde pouze montuje, což je jen poslední krok ve výrobním procesu a na celkových nákladech telefonu má montáž velmi malý podíl. Největší náklady tvoří čipy, baterie a obrazovka, které převážně pocházejí z Asie. Výzkumná společnosti iSuppli odhadla, že součástky posledního telefonu firmy Samsung Galaxy S4 stojí 229 dolarů, jeho montáž pouze osm dolarů.