Smír mezi Nokií a HTC: firmy ukončily patentové spory

Telefon HTC (ilustrační foto)

Telefon HTC (ilustrační foto) Zdroj: CC BY-SA 2.0: John.Karakatsanis via Flickr

Letošní rok se v mobilním průmyslu nese ve znamení usmiřování. Nejdříve se dohodly společnosti Samsung a Ericsson, později se přidala dohoda Googlu se Ciscem. Nyní patentové spory ukončily Nokia a HTC.

Obě společnosti uzavřely dohodu týkající se patentových portfólií. Zároveň se zavázaly ukončit všechny soudní spory. Ve smlouvě jsou zahrnuty i nejrůznější technologie, jako jsou například patenty LTE od firmy HTC. Informoval o tom server zdnet.com.

Dohoda je vítězstvím předně pro firmu HTC, která z většiny patentových bitev odcházela obvykle poražena. Problém měla především na britském a německém trhu, kde jí hrozil zákaz prodeje modelů HTC One a One mini.

Přednější je pokrok technologií, shodli se výrobci

„Máme velkou radost, že jsme dosáhli dohody o vypořádání a o spolupráci se společností HTC, která je dlouholetým držitelem několika patentů, které jsou pro Nokii důležité,“ sdělil v tiskové zprávě šéf duševního vlastnictví společnosti Nokia Paul Melin.

Generální ředitel společnosti HTC Milost Lei dohodu okomentoval slovy: „Jako průkopník ve smartphonovém byznysu s širokým potfoliem jsme rádi, že jsme dosáhli dohody, která nám umožní soustředit se na inovace pro spotřebitele.“

Zástupci obou společností se shodli, že je důležitější pokrok technologií, než nějaké soudní spory o patenty, jenž vše zdržují. Měli bychom se dočkat většího provázání obou výrobců, kteří budou moci vzájemně využívat patenty a technologie.