Studie: Distribuce videa streamováním je ekologicky šetrnější, než na DVD

CD,DVD

CD,DVD Zdroj: Eduard Erben

Streamování hudby, filmů a seriálů je nejenže rychlé, méně nákladné a stále více oblíbené, ale také ekologické. Podle studie výzkumníků z Northwestern University (NU) v americkém Illinois totiž díky přímé distribuci uměleckého obsahu prostřednictvím internetu odpadá potřeba nahrávat danou tvorbu na CD a DVD, kterých se tak již nemusí vyrábět takové množství. Sekundárně tak nevzniknou ani náklady na jejich distribuci, a to nejen od výrobce do prodejen, ale také z prodejen do domácností.

„Pokud by například veškerá produkce a distribuce DVD ve Spojených státech v roce 2011 odpadla a byla nahrazena streamováním, do ovzduší by uniklo o dva miliony tun CO2 méně,“ stojí v environmentální studii. Souběžně s tím by americká ekonomika ušetřila zhruba 30 petajoulů energií, což odpovídá množství elektrické energie, kterou spotřebuje 200 tisíc amerických domácností ročně.

Podle kalkulací výzkumu je pro streamování jedné hodiny videa zapotřebí 7,9 megajoulů energie a vznikne při něm zhruba 0,4 kilogramu zplodin CO2, oproti tomu zhlédnutí hodiny videa na tradičním DVD si vyžádá 12 megajoulů a 0,7 kilogramu CO2. Vyšší ekologickou zátěž u DVD mělo na svědomí hlavně započtení energetické náročnosti na dopravu - zákazník si prostě pro DVD do půjčovny či prodejny musí zajet.

„Naše studie je tak trochu novodobou variantou dřívější debaty o ekologičnosti klasických plen versus plen papírových,“ vysvětlil vedoucí studie Arman Shehabi pro server Phys.org. Podle něj lze z výsledků studie vyvodit několik závěrů – buď se americká vláda zaměří přímo na podporu a propagaci streamování jakožto preferované distribuce uměleckých obsahů, případně se sami výrobci „chytí za nos“ a začnou vyrábět méně energeticky náročné přístroje potřebné pro přehrání jak DVD, tak streamovaného videa.