Supersporty v Ženevě: vítejte na planetě snů

Koenigsegg Agera

Koenigsegg Agera Zdroj: E15 Anna Vackova

Koenigsegg Agera
Bertone Nuccio
Bertone Nuccio
Koncept Studio Italdesign Giugiaro
Koncept Studio Italdesign Giugiaro
8
Fotogalerie
Představujeme vám vozy, které v Ženevě na právě probíhajícím autosalonu poutají největší pozornost. Jsou neuvěřitelné, nedostupné, prostě snové. Není divu, že mezi nimi dominují italské značky…

Koenigsegg Agera

Švédský Koenigsegg je jednou z hvězd mezi výrobci supersportů. V současnosti má v nabídce pouze dva modely – Agera a Agera R. Ty se pro letošní rok dočkaly několika úprav, tou hlavní je, že mají nyní vložky z nanomateriálů. Oba vozy mají nyní vyšší výkon i díky nové řídící jednotce. Agera R nyní nabízí ohromujících 839 kW (1140 k), akceleruje z 0 na 100 km/h za 2,9 s. Za zmínku také stojí to, že má jednodílná kola z karbonu, jsou uchycena centrální maticí.

Bertone Nuccio

Futuristický koncept nese jméno zakladatele turínské karosářské společnosti. Pozoruhodné jsou míry vozu, je dlouhý 4,8 metru, široký 1,95 a vysoký pouze 1,22 metru. Karoserie byla vytvořena z kompozitních materiálů a hliníku. Sportovní vůz pohání vidlicový osmiválec, který je uložen před zadní nápravou. Má objem 4,3 litru a výkon 353 kW (480 k).

Koncept Studio Italdesign Giugiaro

Koncept luxusního čtyřmístného kupé s křídlovými dveřmi a hybridním pohonným systémem představilo Studio Italdesign Giugiaro. Fascinující je hlavně elegantní nízká silueta vozu. Vůz je dlouhý 4,98 metru a jeho karoserie je z hliníku, karbonu a skla. Pohon obstarává hybridní systém, tvoří ho přeplňovaný šestiválec o objemu 3,0 l s výkonem 265 kW. Gétéčko s ním dosahuje maximální rychlosti 275 km/h.

Pininfarina Cambiano

Italské studio představilo v Ženevě hodně povedený koncept, čistě navržený sedan kříženýs kupé. Váží 1700 kilogramů a je dlouhý pět metrů a široký dva metry. Na straně řidiče jsou pouze jedny dveře, na straně spolujezdce jsou dvoje, ty zadní se otvírají proti směru jízdy. Vůz pohání čtyři elektromotory, jejich souhrnný výkon činí 816 koní. Vůz akceleruje „z nuly na sto“ za 4,2 sekundy a jeho maximální rychlost je 275 km/h.