T-Mobile plánuje za pět let vypnout mobilní síť 3G

T-Mobile

T-Mobile Zdroj: Jan Sedlak

Mobilní operátor T-Mobile plánuje za pět let kompletní vypnutí sítě 3G. Nahradit ji chce rychlejší a modernější technologií LTE. Kvůli rychlejšímu nasazování LTE začal využívat pásmo 2100 MHz. Frekvence pro síť 3G získal T-Mobile, stejně jako konkurent O2, v aukci v roce 2001. Celkem za frekvence zaplatil 3,86 miliardy korun. Síť spustil o čtyři roky později.

„Během tří let zcela nahradíme na našich vysílačích stávající 3G technologii novým konceptem Single RAN. Díky němu budeme schopni akcelerovat pokrytí signálem LTE v místech, kde je dnes 3G, zároveň také poskytneme zákazníkům další kapacitu a rychlejší datové přenosy,“ uvedl technologický ředitel firmy Vladimír Klein.

Single RAN spojuje na vysílačích technologie GSM, 3G a LTE do jediného řešení, zjednodušuje tak architekturu radiové sítě a snižuje prostorové nároky. T-Mobile zároveň začne využívat novou frekvenci 2100 MHz a díky tomu pokryje LTE ještě letos některé oblasti, kde s tím počítal až v příštích dvou letech. Letos chce Single RAN nasadit na 350 vysílačích, v současnosti ji testuje v Teplicích.

Nová frekvence umožní zvýšení pokrytí LTE v letošním roce o pět procent populace. Podporuje ji naprostá většina telefonů z nabídky T-Mobilu. Maximální rychlost má být až na 150 Mbit/s.

Konkurence zatím o vypnutí 3G neuvažuje

Provozovatel mobilní sítě O2 CETIN zatím o úplném vypnutí sítě 3G neuvažuje, ale ani neplánuje její rozšiřování. „Současný stav plně dostačuje a prioritou je výstavba sítí čtvrté generace LTE. Neplánujeme ani její vypnutí, naši velkoobchodní odběratelé s ní i nadále počítají pro jejich koncové zákazníky,“ uvedl mluvčí CETIN Martin Žabka.

T-Mobile má šest milionů mobilních zákazníků. Infrastrukturu pro LTE sdílí se společností CETIN.