Taneční rytmy z Afriky zahřejí Prahu

Pět dní hudby a tance nabízí druhý ročník multikulturního Afro-Bailar festivalu, který se koná v tanečním klubu Palanca.

Mix hudby z portugalsky mluvících zemí Afriky a latinské Ameriky. Tance v rytmu reggae, salsy, tanga či nepříliš známého zouku a kizomby. Do Prahy míří pořádná dávka exotiky díky festivalu Afro-Bailar. Ten je zaměřený na luso-afrolatino kulturu.
„Nejde rozhodně jen o hudbu. Součástí festivalu a vlastně jeho základem jsou také taneční workshopy namířené k těmto žánrům. Návštěvníky navíc čekají taneční párty a živé koncerty,“ říká Rostislav Kryl, mnohým známější spíše jako DJ Ross the Boss. Nejenže se podílí na organizaci festivalu, ale také na něm vystupuje se svou hudební produkcí.

Na jednom místě

Festival oficiálně trvá pět dní, od 2. do 6. listopadu, ale první dva dny budou spíše takový warm-up v podobě večerních párty v klubu Palanca. Hlavní program festivalu se uskuteční od pátku do neděle. Přes den jsou nachystané taneční workshopy a výstavy, večer přijdou na řadu taneční párty a koncerty.
„Je toho hodně a všechno se stihnout nedá. Obrovskou výhodou ale je, že se celý program koná na jednom místě. Účastníci proto nemusejí cestovat po městě,“ upozorňuje Kryl.
Hvězda z Kapverd Na festivalu vystoupí naživo spousta fajnšmekry uznávaných jmen příbuzných hudebně tanečních žánrů kizomba, semba a zouk. Největší hvězdou je rozhodně kapverdský rodák Djodje, jenž patří mezi hlavní představitele kizomby, která se rozšířila z Angoly. „Djodje je jeden z nejznámějších kizomba umělců současnosti, ale chtěl bych upozornit třeba i na vystoupení dalšího kapverdského rodáka B-Boye, senegalského tanečníka a choreografa Kaolacka či skupiny La Group Nga Soso Hadie, což je pětice vynikajících guinejských bubeníků, žijících ve Švédsku,“ láká na festival Kryl.
Skupina La Group Nga Soso Hadie koncertuje po celé Evropě a kromě sobotního hlavního vystoupení se ukáže i na nedělní jamsession.
Cílem festivalu je co nejvíce představit málo známou kulturu českým návštěvníkům. Proto jsou jeho součástí také výstavy obrazů s africkou tematikou, módní přehlídky, ochutnávky kapverdské kuchyně nebo prodej afrického zboží. „Chceme hlavně ukázat Čechům obrovské bohatství současné africké kultury. Díky globalizaci se k nám dostává jen zřídka, nebo ji snadno přehlížíme,“ pokračuje Rostislav Kryl.
Festival zaměřený na styl hudby a tance jako je kizomba, není v českých končinách zaručený recept na úspěch. To organizátoři moc dobře vědí, proto festival organizují v devíti zemích světa a prodávají i speciální vstupenky, které jsou platné pro všechny festivaly. Tím docílili toho, že dvě třetiny návštěvníků pražského Afro-Bailar festivalu pocházejí ze zahraničí. „Několik vstupenek si lidé koupili dokonce v Kanadě,“ dodává Rostislav Kryl.
Návštěvníci se mohou těšit i na módní přehlídky značek inspirovaných africkým stylem oblékání.

Afro-Bailar festival

2.-6. listopadu 2011
Latino Dance klub Palanca, náměstí Republiky
Vstupné: 150-1225 Kč
www.afrobailar.com

Na festivalu vystoupí:

Djodje (Kapverdy) Nya Lou (Angola) U-Cee (Německo/Egypt) Kaolack (Senegal) Tam-Tam Batucada (ČR) B-Boy (Kapverdy/Francie) Llaynon Ramos (Kapverdy/Švýcarsko) P&P (Svatý Tomáš a Princův ostrov/Velká Británie) Carl Harris (Velká Británie) La Group Nga Soso Hadie (Guinea/Švédsko) Pentifull Crew (ČR) Budside (Czech Republic) DJ Ross the Boss (ČR) DJ Virus (Portugalsko/ Švýcarsko) DJ Hugo Boss (Mozambik/ Velká Británie)