Technologickým obrům i jejich akciím se daří

Žijeme v době, kdy nechceme promarnit ani minutu nečinností.

Žijeme v době, kdy nechceme promarnit ani minutu nečinností. Zdroj: CTK

I když je před nedávnem kdekdo zatracoval, zatím se nezdá, že by technologické firmy chystaly ústup ze slávy. Právě naopak. Výsledky společností Facebook a Apple předčily všechna očekávání analytiků.

Facebook v prvních třech měsících letošního roku vydělal na akcii 34 centů, analytici očekávali jen 24 centů. Celkem Facebook vydělal 642 milionů dolarů, což je třikrát více než ve stejném období loňského roku. Apple v prvním čtvrtletí vydělal na akcii 11,62 dolaru, o 14 procent více, než čekali analytici. To představuje celkový profit 10,23 miliardy dolarů, meziročně o téměř osm procent více.

Úspěchy společností vytahují i jejich hodnotu. Akcie Facebooku po výsledcích vyskočily o více než pět procent na téměř 65 dolarů, za posledních dvanáct měsíců vzrostly již o 140 procent. Akcie Applu na výsledky reagovaly růstem o osm procent na 565 dolarů za kus. Za uplynulý rok posílily o více než 30 procent.

Vývoj akcií AppluVývoj akcií Applu | E15/Reuters

Apple se po několikaletých debatách rozhodl rozdělit akcie. Cena jedné akcie je příliš vysoká a to i přesto, že se nyní nachází hluboko pod svým vrcholem nad sedmi sty dolary. Po rozdělení akcií se cena jedné sníží na zhruba 75 dolarů, což je přibližně průměrná hodnota akcií firem z akciového indexu S&P 500.

Apple naposledy rozdělil své akcie před devíti lety, mezitím se ale jejich hodnota opět prudce zvýšila. Jde o standardní postup, který má dát větší příležitost k nákupu akcií drobným investorům. Celková hodnota společnosti se měnit nebude a nejde ani o ředění akcií, kdy by investorům klesl jejich podíl ve firmě.

Celý technologický sektor se posouvá směrem k mobilním zařízením. Z výsledků je patrné, že byznys Facebooku na stolních počítačích již nastoupil nezvratně sestupný trend. O to více jsou pro firmu důležité mobily a tablety.

To ukázal nedávný výdaj 19 miliard dolarů za koupi společnosti Whatsapp, která poskytuje bezplatnou výměnu textových zpráv, fotek či videí a má půl miliardy uživatelů. Samotný Facebook má již 1,28 miliardy každoměsíčně aktivních uživatelů, i když mu před časem analytici věštili, že svého vrcholu již dosáhl.

Apple koupil v uplynulém roce 15 firem. Čtyři zatím zůstávají v tajnosti