Trendy vánoční výzdoby: malinová a lila barva

Vánoční výzdoba může být vkusná a hezká. Podtrhne tak vánoční atmosféru u vás doma.

Na konci ledna se ve Frankfurtu nad Mohanem konal Christmasworld 2011, který ukázal, kam směřují trendy vánočních svátků. Vánoce mohou mít mnoho podob. Někdo dává přednost klasice, jiní zase milují změnu a experimentování. Možností je celá řada a záleží jen na vás, jak vyzdobíte svá obydlí pro nejkrásnější část roku.

Jako v dětství Co se vánočních dekorací týče, in budou rozhodně chladné modré, malinové a lila odstíny. Nezapomíná se však ani na červenou, stříbrnou, zlatou a bílou barvu i sady jemně růžových odstínů v renesančním stylu.

Mnoho lidí zdobí své stromky stejným způsobem, jak si to pamatují z dětství. Proto se stále mnoho výrobců zaměřuje na výrobu tradiční výzdoby. Obecným trendem v podzimním a zimním období je návrat k přírodě. V době Vánoc by tento trend měl být ještě podtržený nějakou luxusní ozdobou v podobě nápadité dekorace. Každý se chce o Vánocích cítit příjemně a být obklopený krásným prostředím.

Barvy všude kolem

Hodně se v předvánočním čase mluví o síle světla a jasném světle, což můžete považovat také za neměnný trend i ve floristice. Lidé hledají útěchu ve třpytu malých světýlek, který jim dodává pocit tepla a pohodlí.

Materiály pro letošní zimu jsou jemné a elegantní, ale rozhodně k nim patří i neobvyklé a hravé zpracování. Sytě nachová patří k adventu a červená či bílá patří k Vánocům. Nicméně každoroční vánoční výzdoba je hlavně o prezentaci nových druhů květin a jejich barvách.

Z toho se odvíjí aktuální trendy. Lustry, koktejlové sklenice a dokonce i flakony parfémů jsou v kurzu. Nicméně třpytivé ozdoby hrají podstatně menší roli než v minulé sezoně. Pompéznost trendu nedávné minulosti je mnohem menší. Linie jsou jasnější a inspirované klasickými modely. Tento vývoj je také vidět na trhu svíček, které ve své klasické válcové formě nemají vážnou konkurenci. Mezi materiály ozdob dominuje sklo, ale i dřevo či vlna.

Elegantní styl používá kombinaci šedé a jemně fialkové barvy, doplněné malinovou a světle modrou do lila. Tvary čerpá z ledové přírody. Dominuje jednoduchost a svěžest, například vzory ledových květů, listů nebo krápníků. Vhodné jsou přírodní materiály, kameny, tvarované sklo.

Červené a hnědé odstíny Smyslnost a vzrušení obstará řada červených a hnědých odstínů, od světlých tónů hnědé až k elegantním tónům intenzivní červené a bordó. Podobu neotřelé, velmi osvěžující kombinace vytváří ostře růžovočervená s tělovou elegantní barvou. Z použitého materiálu můžeme jmenovat například kůži, semiš, hedvábí, satén, barevné sklo, korálky a flitry, lak a glazovaný porcelán.
Světlo Vánoc či klasika Paleta světlých, jemných odstínů žluté a okrové charakterizuje trend zvaný Světlo Vánoc. Ke zdůraznění se používá i barva zlatá. Vhodnými materiály jsou porcelán, glazovaná keramika, broušené sklo a křišťál, zlato, měď a stříbro.

Stylu Půvab tmavých barev dominují odstíny zelené, které se střídají s tmavými tóny šedé až černé. Nepatrný důraz tvoří hnědá. Z vhodných materiálů můžeme jmenovat hrubou kameninu, kámen, jemné, ale silné materiály s přírodním vzhledem jako plsť, kožešiny, mech, peří. Dále pak oslnivě barevné sklo a nablýskaný kov. Celá forma je inspirovaná prostou elegancí a krásou nepravidelných přírodních tvarů. V dekoracích se uplatní zejména nepravidelná neopracovaná struktura, proutěné výrobky a hrubě tkané látky s pruhovaným a kostkovaným vzorem. Stále aktuální zůstává klasický styl, který je kombinací tradiční červené, modré, zelené, zlaté i stříbrné. Stále častěji se například u sušených květin objevuje použití barevných flitrů.

Další skupinu vánočního zboží, která se stala populární, tvoří rozličné drátěné ozdoby, jako například závěsné dekorace, zápichy různých tvarů a barev či girlandy, které se dále kombinují s jiným materiálem, jako například sisal či skeletované listy.

Stále osvědčené zůstávají proutěné košíky, hvězdy, koule, zvonky, pestrá paleta dýhových obalů, různé zapichovací a závěsné přízdoby, vánoční keramika, svíčky a nespočet dalších výrobků, které zde nelze všechny vyjmenovat.

Adventní věnec

Vánoce jsou časem tradic ve všech podobách a stylech. Především ale dbejte na to, aby se vánoční dekorace hodily do vašeho bytu. A co je nejdůležitější, aby se vám líbily a měli jste z nich radost a potěšení.

Věnec nesmí chybět Mezi hlavní prvky vánoční výzdoby, které by o Vánocích neměly chybět, patří adventní věnec. První neděle adventní letos připala na 27. listopadu. Každou další neděli na věnci přibývá jedna svíce, až jsou na konci adventu zapálené všechny čtyři.

Věnec může být přírodní. Například z jehličnanu nebo tisu, ale také umělý či keramický. Můžete si také pořídit speciální věnec na dveře či stěnu, dají se sehnat i svíticí varianty. Poinsettia neboli Vánoční hvězda patří bezesporu mezi slavnostní dekorace Vánoc. Aby co nejdéle vydržela svěží, měli bychom věnovat pozornost několika doporučením.

Chlad ani průvan V dobré kondici je pouze rostlina, která má zdravé a silné listy, bez viditelných vad. Svěšené listy a příliš mokrý nebo naopak suchý kořenový obal svědčí o tom, že květina rozhodně není v dobré kondici. Takovou bychom kupovat neměli. Podle malých žlutých kvítků v okvětních lístcích, které by měli být rozpučené, poznáme, že se jedná o čerstvou rostlinu.

Poinsettia nemá ráda chladno ani průvan, a proto nekupujeme rostliny, které jsou umístěné blízko vchodových dveří nebo v průvanu. Po pár dnech kusy vystavené průvanu ztrácejí listy a uvadnou. Poinsettii bychom si z obchodu měli odnášet velmi pečlivě zabalenou v papíře a co nejrychleji ji dopravit do bytu.

Vánoce 2019: Jaké jsou aktuální trendy? Podívejte se v galerii >>>