Tržby za aplikace pro Android rychle rostou, ty pro Apple ale vydělávají víc

smartphone, Facebook, aplikace

smartphone, Facebook, aplikace Zdroj: profimedia.cz

Příjmy obchodu s aplikacemi pro operační systém Googlu pro smartphony nebo tablety Android se v prvním čtvrtletí zvyšovaly mnohem rychleji než příjmy z aplikací pro iPhony a iPady od firmy Apple. Celkově ale výnosy z tržiště aplikací Googlu za rivalem stále zaostávají. Apple má v rámci zpeněžení aplikací, které v prvním kvartále dosáhlo 2,2 miliardy dolarů, dál dominantní podíl. A to i přesto, že objem stahování aplikací obou konkurentů se téměř vyrovnal.

Obchod firmy Apple měl na celkových tržbách za stahování aplikací podíl 74 procent. Obchod Google Play pak 18 procent, vyplývá z údajů výzkumných společností Canalys a App Annie.

Podle App Annie tržby obchodu Google Play v prvních třech měsících letošního roku ve srovnání s předchozím kvartálem vzrostly o 90 procent. Příjmy obchodu Applu se zvýšily pouze o čtvrtinu. Googlu pomohl zájem o jeho mobilní operační systém Android, který má na globálním trhu s operačními systémy podíl téměř 70 procent.

Přestože obchod Googlu prudce roste, podle hlavního analytika firmy Canalys Adama Dauma se mu nepodaří překonat Apple dříve než v roce 2016. „Podle počtu stažení to Google již dotáhl na 90 procent Applu a brzy se mu podaří srovnat schodek, to se však zatím nepřeklopilo do příjmů,“ dodal viceprezident App Annie Oliver Lo.

Applu podle analytiků pomáhá i jednoduchý platební systém. Uživatelé iPhonů a iPadů si mohou jednoduše zaregistrovat na účtu Applu svoji kreditní kartu a pak prostřednictvím tohoto účtu nakupovat. Google nabízí několik platebních metod, včetně Google Wallet, plateb kartou nebo fakturací přes mobilní operátory.

Nejvíce k růstu příjmů obchodu Google Play přispěly výdaje za hry v Japonsku a Jižní Koreji a tento trend by měl pokračovat v celém letošním roce. V obou těchto zemích se hry na příjmech obchodu podílely více než 90 procenty.
Provozovatelé obchodů s aplikacemi obvykle získají 30 procent příjmů z prodeje aplikace. Zbytek je pro vývojáře aplikací, napsala agentura Reuters.