Twitter prý vstoupí na burzu do konce listopadu, firma teď shání až miliardu dolarů

Twitter, ilustrační foto

Twitter, ilustrační foto Zdroj: skipprichard.com

Twitter údajně žádá o úvěr ve výši od 500 milionů do jedné miliardy dolarů. Uvedl to deník The New York Post s tím, že peníze by mohly společnosti pomoci před startem na burze. Nejpopulárnější mikroblogovací síť by měla na burzu vstoupit údajně do konce listopadu. Mluvčí Twitteru odmítl jakékoliv dohady komentovat.

Úvěr by měly podle zjištění deníku poskytnout JP Morgan Chase a Morgan Stanley. Podle zatím nepotvrzených informací by měl Twitter na burzu vstoupit ještě před svátkem Díkůvzdání, který letos vychází na 28. listopad (V USA se svátek slaví vždy čtvrtý čtvrtek v listopadu - pozn. red.). Požadované finance mohou vést k nákupu dalších akvizic, spekuluje deník.

Twitter musí zveřejnit detaily k IPO nejméně tři týdny před startem

O vstupu Twitteru na burzu informoval web E15.cz nedávno. Společnost však doposud nezveřejnila bližší informace k načasování ani k hodnotě IPO. Twitter využil amerického federálního zákona, který dovoluje společnostem s ročním příjmem nižším než miliarda dolarů držet detaily k IPO v tajnosti. Manažerem emise by měla být banka Goldman Sachs.

Podle zákona musí Twitter zveřejnit účetní závěrku a další citlivé informace důležité pro primární nabídku nejméně 21 dní před zahájením tzv. road show. Jde o proces, kdy výkonní představitelé firmy cestují po zemi a setkávají se s potenciálními investory.

Pro investory je síť zajímavá především kvůli marketingovému potenciálu a možnosti příjmu z reklam, které společnost eMarketer odhaduje pro letošek na necelých 583 milionů dolarů.